Uitwaaien bij Zurich

Ingeklemd tussen de N31 (helemaal rechts in beeld) en de Waddenzee ligt Zurich (gemeente Súdwest-Fryslân), dat zo’n 150 inwoners telt. Het is de plek waar de Afsluitdijk de Friese kust bereikt. Als je ergens kunt uitwaaien aan de Waddenkust, is het wel bij Zurich.

Iets links van het midden ligt de Dorpskerk met daaronder de Dyksfeart. De kerk is gebouwd in 1864 en in 1913 gerestaureerd. Kerk en toren kregen toen een ‘jas’ in neorenaissance stijl en dat is vrij zeldzaam in Friesland. Het opvallende witte pand aan de kust is hotel-café-restaurant De Steenen Man.

Het dorp wordt in de veertiende eeuw voor het eerst genoemd. De naam is vermoedelijk afgeleid van Zuderinghe, wat zuidhoek of zuidoever betekent.

De dorpsnaam lijkt sterk op Zürich in Zwitserland. Daardoor krijgt het dorp veel bezoekers, ook uit dat land. Tegen het plan van de voormalige gemeente Wûnseradiel om de Friese plaatsnaam Surch te gaan hanteren, kwam in 2002 zoveel protest, dat het voorstel niet door ging. ,,Surch is neat wurdich’’, liet het dorp weten.