Herstel toren stadhuis Bolsward kost bijna 3,3 miljoen euro

De restauratie van de stadhuistoren van Bolsward gaat de gemeente 3,28 miljoen euro kosten, dat blijkt uit een restauratierapport dat is opgemaakt.

Het college van b. en w. van de gemeente Súdwest-Fryslân legt het investeringsplan in april voor aan de gemeenteraad, wanneer de raad akkoord gaat kan er na de zomervakantie gestart worden met de herstelwerkzaamheden, die zullen ongeveer tien maanden gaan duren.

Voor die 3,28 miljoen euro worden niet alleen de toren, het carillon en de houten draagconstructie hersteld, maar worden ook de schade aan de balken en de kapconstructie van de oude raadszaal, de voormalige burgemeesterskamer en de oude waag onder handen genomen.

‘Wel even slikken’

Voor wethouder Mirjam Bakker was het „wel even slikken”, dat bedrag. „Maar natuurlijk krijgt Bolsward de toren terug. Er is geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om niet te restaureren.” De rest van het college is het met Bakker eens en daarom wordt het plan in april voorgelegd aan de gemeenteraad.

De toren van het oude stadhuis is flink toegetakeld door de bonte knaagkever,net als andere balken in het stadhuis, waar binnenkort Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in moet verrijzen.

Staal in plaats van hout

Om ongelukken te voorkomen is de toren vorig najaar in drie delen ontmanteld, opgeslagen en nauwgezet geïnspecteerd in Sneek. Dit leidde tot een restauratieplan met verschillende scenario’s. De keuze van het college gaat uit naar een scenario waarin een staalconstructie de draagfunctie van de houten, aangevreten balken overneemt.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Hûs & Hiem kozen voor een andere variant, waarin ook staal wordt gebruikt, maar de houten constructie wat meer de traditionele functie behoudt. Deze variant is zo’n 200.000 euro duurder.