Friezen kijken nog steeds graag televisie

Aangeboden door: pricewise.nl

Inwoners van Friesland en de rest van Nederland keken in 2019 even veel televisie als in 2018.

Dat blijkt uit het jaaronderzoek van Stichting Kijkonderzoek. Vorig jaar keken huishoudens gemiddeld 2 uur en 36 minuten tv per dag. Opvallend detail is dat Nederlanders wel meer uitgesteld televisie kijken, dat steeg van ongeveer 17 naar ongeveer 20 minuten per dag.

Uitgesteld kijken en on-demanddiensten

Er moet wel bij worden verteld dat steeds meer mensen 'uitgesteld' televisie kijken. In 2014 werd dagelijks gemiddeld nog 190 minuten ‘direct’ naar de televisie gekeken. In 2019 was dit nog maar 136 minuten. Daarnaast zien we ook een toename in de kijktijd van on-demanddiensten, zoals Netflix en Videoland. Gemiddeld keken Nederlanders vorig jaar 36 minuten per dag naar on-demanddiensten. 

Grote verschillen tussen jong en oud 

Uit een onderzoek van Stimuleringsfonds voor de Journalistiek blijkt dat verschillen in het kijkgedrag tussen ouderen en jongeren toenemen. Ouderen in de leeftijdscategorie 65+ kijken gemiddeld meer dan 4,5 uur direct en uitgesteld televisie per dag. Ongeveer 50 procent van de NPO-kijkers is ouder dan 65. Driekwart van de kijkers is ouder dan 50 jaar. Ook naar de zenders van RTL en Talpa wordt voornamelijk door ouderen gekeken. Ruim 60 procent van de kijkers is boven de 50 jaar oud. Mensen onder de 20 kijken ongeveer een uur televisie per dag. Jongeren kijken eerder een televisieprogramma terug op een smartphone of tablet. Uit bovenstaand onderzoek kwam ook naar voren dat regionale omroepen het ook goed doen. Bijna 100 procent van de Friezen is bekend met Omrop Fryslân. Iedere week kijkt zo'n 53 procent van de Friezen naar de Omrop. 

Juiste tv-pakket kiezen 

Het aanbod van providers is enorm groot. Daarnaast bieden zij allemaal verschillende internet en tv pakketten aan. Het is belangrijk om een pakket te kiezen die bij de persoonlijke situatie en wensen past. Jongeren zullen vaak een ander pakket kiezen dan ouderen, aangezien zij vaker op het internet zitten en minder televisie kijken. Als we het alleen over televisie hebben, dan kunnen mensen vaak uit verschillende zenderpakketten kiezen. Mensen die niet zo veel televisie kijken kunnen het beste alleen voor het basispakket kiezen. Welke zenders er in dit basispakket zitten verschilt per provider. Sommige providers hebben sportkanalen in het basispakket opgenomen en andere weer niet. Het is dus raadzaam door middel van internet en tv vergelijken te achterhalen welke provider het beste bij de wensen van de klant past.