Stormschade en verzekeringen

Aangeboden door: hoyhoy.nl

Eens in de zoveel tijd worden Sneek en de rest van Nederland opgeschrikt door een hevige storm. Zondag 9 februari was dit weer het geval. Storm Ciara zorgde voor windstoten tot wel 130 kilometer per uur! Op veel plekken is er flink wat schade ontstaan. Gelukkig kunnen mensen in veel gevallen een beroep doen op hun verzekering.

Definitie van stormschade

Stormschade is schade die is ontstaan naar aanleiding van een hevige storm. Denk hierbij aan schade aan het huis, de auto of losse onderdelen in de tuin. Officieel spreken we van storm bij windkracht negen. Verzekeraars vinden dat het al storm bij windkracht zeven. Deze windkracht moet zijn gemeten door het KNMI. Ciara is de eerste storm in Nederland die een naam heeft gekregen. Op deze manier hoopt het KNMI het bewustzijn bij het publiek te vergroten.

Schade aan woning

Als de gedupeerde stormschade aan de woning heeft, dan moet dit gemeld worden bij de opstalverzekering. Deze verzekering vergoedt schade aan onderdelen die nagelvast aan het huis zitten. Denk hierbij aan het dak of de regenpijp. De eigenaar van de woning moet de opstalverzekering afsluiten. Als de verzekerde de woning huurt, dan moet hij of zij dus contact opnemen met de verhuurder van de woning. Er kan in het geval van storm natuurlijk ook schade ontstaan aan losse onderdelen in of rondom het huis. Denk hierbij aan tuinmeubelen of de barbecue. Deze schade moet gemeld worden bij de inboedelverzekering. Het is verstandig om de opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Dan ontstaat er ook geen onduidelijkheid over of ontstane schade onder de inboedelverzekering of onder de opstalverzekering valt. Daarnaast krijgt de klant meestal ook korting als de verzekeringen bij dezelfde verzekeraar worden afgesloten. 

Schade aan auto 

Er kan ook schade aan de auto ontstaan. Als de verzekerde alleen een wa-verzekering heeft afgesloten voor dit voertuig, dan wordt stormschade niet vergoed. De WA-verzekering dekt namelijk alleen de schade die de verzekerde aanbrengt aan andere voertuigen. Bij een wa+ of een allriskverzekering wordt stormschade wel vergoed. Bij de meeste verzekeraars gaat stormschade niet ten koste van de no-claimkorting. Als dit wel het geval is, dan is het meestal gunstiger om de schade zelf te betalen. 

Eigen risico bij stormschade 

Ook bij stormschade hanteren verzekeraars in de regel een eigen risico. Dit is een bedrag dat per schadegeval voor rekening van de klant komt. Bij de meeste verzekeraars betaalt de gedupeerde in het geval van stormschade twee procent van de schade zelf, met een minimumbedrag van 250 euro en een maximumbedrag van 450 euro. Het is ook mogelijk om het eigen risico af te kopen. In ruil voor een hogere premie hoeven mensen dan bij stormschade niets zelf te betalen.