Blokker Balk wordt fris en toekomstbestendig

Vanaf vrijdag 6 maart gaat Blokker in Balk drie weken dicht om de winkel grondig te verbouwen. De winkel ondergaat een metamorfose naar de nieuwste Blokker formule: Alles in Huis. Franchisenemer Willem van der Veer heeft er zin in. ,,Balk moet aantrekkelijk blijven met mooie winkels.”

BALK - ,,Met de aanstaande verbouwing wordt er weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan onze winkel”, zegt franchisenemer Willem van der Veer. ,,De zaak is altijd van vader op zoon overgegaan en bestaat al meer dan 120 jaar. Ik ben inmiddels de vierde generatie. De winkel is ooit begonnen als Van der Veer’s Verkoophuis. In de jaren ’80 zag mijn vader hoe er allerlei winkels bij de Blokker Groep kwamen onder de naam Novalux. Uiteindelijk stapte hij in 1987 daar ook op over. Alles werd centraal georganiseerd en dat was heel goed. Brachten we voorheen zelf allerlei folders uit, nu werd dat voor ons gedaan. Het was een goede beslissing om voor de blauwe Novalux formule te kiezen. Het was heel druk in de winkel, en we kregen behoorlijk ruimte te kort. Daarom werd de winkel in 1991 helemaal naar achteren uitgebreid, zo kregen we een mooie opslag voor de tuinmeubelen, en dat was hard nodig.”

Willem kwam per 1 januari 1996 zelf in de zaak, nadat hij zeven jaar bij de Hema in Franeker had gewerkt. Naast vaste kracht Catharina de Graaf werkten vader en moeder Van der Veer samen met Willem. ,,Iedereen had een taak”, herinnert hij zich. ,,Het ging heel goed, het was prettig samenwerken met mijn ouders. In het jaar 2002 hield Novalux ermee op en werden wij Blokker. En daar was ik heel blij mee! Ook mijn vader wilde dat heel graag. De blauwe formule werd nu omgebouwd naar een oranje winkel. De omzet was hoog en we groeiden opnieuw uit ons jasje. Daarom verbouwden we in 2004 alweer. Er kwam een kap op de winkel, zodat we veel ruimte boven kregen voor opslag. Voorheen moesten alle artikelen door een klein vlizotrapje, dat was eigenlijk niet te doen. Ook kregen we boven een ruim kantoor en kantine. Hierdoor ontstond er beneden weer een hoek die bij de winkel getrokken werd. En weer werd alles volgens de nieuwste Blokker formule aangepast en ingericht.”

Vier jaar geleden pakte Blokker de eigen filialen rigoureus aan. Ze werden allemaal verbouwd volgens de ‘Alles in Huis’ formule. En nu zijn de franchisewinkels aan de beurt, waaronder die van Willem. ,,Alles wordt nieuw”, zegt hij en hij glundert. ,,Een nieuwe vloer, een nieuw winkelinterieur, nieuwe verlichting. Zelfs een nieuw kassablok waarachter een scherm komt met digitale productinformatie. Vanaf vrijdag 6 maart is de winkel drie weken dicht en woensdag 25 maart gaan we feestelijk weer open. De nieuwe Blokker winkel maakt huishouden leuker, makkelijker en voordeliger. Blokker helpt! Het mooie is ook dat we naast bekende A-merken zoals Philips ook 30% aan huismerken krijgen. Zo kunnen we beter concurreren met andere winkels. De nieuwe formule biedt een warm welkom, meer sfeer en naast het bekende oranje ook fris blauw. De winkel wordt echt toekomstbestendig en dat is belangrijk. Als je niet meer investeert dan loopt je zaak achteruit. We hebben in Balk een prachtig winkelaanbod en je kunt er gratis parkeren. Hiermee onderscheiden we ons van Lemmer en Joure. Ook de toeristen zijn belangrijk voor het dorp. Recreatiemensen hebben meestal wel wat te besteden. Ik en mijn vrouw Frederika, mijn ouders, mijn drie parttime medewerkers en de twee weekendhulpen, we hebben allemaal veel zin in de verbouwing. De nieuwste winkels trekken veel klanten, ze inspireren volop. Met een nieuwe Blokker in Balk gaan we met onze tijd mee.”

Tekst: Amanda de Vries