Toverbal inspireert en transformeert

SNEEK Als paashaas. Als kip het carnavalsgedruis in. Of met een fluitketel op het hoofd. Het is in een handomdraai geregeld bij de Toverbal. De vrolijke feestzaak in Sneek die zich maar wat graag laat voorstaan als ‘leukste winkel van Nederland’ inspireert en transformeert iedereen die dat wil. Een simpel feestneusje of -hoedje mag ook hoor. Jeannette Hoekstra en medewerkster Marion Kroon met de carnavalsoptocht van zaterdag voor de deur over hun leukste baan van de wereld.

Op weg naar de Nauwe Noorderhorne stopt een bekende op de fiets naast me voor het rode licht. Een korte conversatie volgt. ,,Un boadskapke in ’e stad? Ja, even naar de Toverbal. ,,Oh, must dy ferklede....” Met de naamsbekendheid van de feest- en verkleedwinkel zit het wel snor. Marion Kroon is al zeventien jaar één van de twee vertrouwde gezichten in de tegen de Marktstraat aanleunende winkel die feestkleding verhuurt. Ze verwelkomt net een gezin. Dat zoekt ’iets’ voor een themafeestje. Over de top of zo. ,,Kijkt u eerst maar even rustig rond. Als u vragen heeft, hoor ik het wel”, zegt de echtgenote van Jos Kroon, in 2010 beter bekend als Jos de Eerste, carnavalsprins van De Oeletoeters.

In de huidige dagen met het weekend van de 44ste carnavalsoptocht in Sneek voor de deur heeft Marion, zelf lid van de vrouwenclub van de grootste carnavalsvereniging van het Noorden, al talrijke Oeletoeters en Oeletoeterinnekes voor de toonbank gehad.

Of er dit jaar een speciaal verkleedthema is? ,,Nou eigenlijk niet”, zegt ze. ,,Nee, volgens mij ook niet”, vult eigenaresse Jeannette Hoekstra van de Toverbal aan, afgedaald van de bovenverdieping. ,,Toen vooral André van Duin en Corry van Gorp nog actief waren vlogen de fluitketels als warme broodjes over de toonbank. De laatste jaren heb je dat wat minder.”

Het liedje De Poes van Tante Loes’, van de Zware Jongens Fokke Dam en Arie Kuipers was ook wel een inspiratie voor carnavalsvierders zonder angst voor de kater, herinnert Marion zich. Wat haar goed doet is dat ze in de Nauwe Noorderhorne, waar in december veel vuurwerk wordt verhandeld vanuit een speciale bunker, over aanloop nauwelijks klagen hebben.

,,Ondanks dat op internet alles te krijgen is komen mensen hier nog steeds graag over de drempel volgens mij. Het is gezellig. Alles hangt hier. Gewoon even rondneuzen en tegen iets verrassends aan lopen. Zeker, je kan het allemaal van internet halen, maar hoe vaak komt het niet voor dat het niet past. Dan komen de mensen toch nog hier. Zijn ze alsnog duurder uit.”

Geen vijf minuten later worden de uitspraken over het online-verhaal bevestigd door een moeder die vlaggetjes en ander feestgerei in komt slaat vanwege de 18e verjaardag van zoon- of dochterlief. Ze vertelt dat ze laatst een internet-bestelling binnen kreeg in een veel te grote kartonnen doos, terwijl het bij wijze van spreken makkelijk in een flinke envelop paste. Zo’n doos zit dan ook nog helemaal vol gepropt met piepschuim. Dat staat me dan wel tegen. Nu stap ik hier binnen en ik heb het in handen. Meteen klaar en duurder is het ook nog niet eens niet.’ Marion glimt van oor tot oor achter de kassa.

Achter haar hangen aan de muur snorren in soorten en maten, kort, klein, in sierlijke krul. Zorro-maskers, spiderman-accessoires, voodoospul. Ballonnen. Vlaggetjes. Guirlandes. Langs de wanden van de kleurrijke winkel kledingrekken barstensvol kleding. van goede kwaliteit. Schoon en fris. Jeannette: ,,We wassen het spul ook zelf. In een eigen stomerij. Milieuvriendelijk, in regenwater. Onze kleding is kwalitatief in orde. Goed spul. Het valt niet meteen uit elkaar bij een verkeerde beweging.”

De twee dames van de Toverbal die ook springkussens in soorten en maten verhuren halen veel voldoening uit opgewekt vertrekkende klanten. ,,We hadden laatste iemand die wilde zijn aanstaande als een witte prins te paard ten huwelijk vragen. We hebben het geregeld. Mooi toch”, lacht Jeannette die ook met respect ballonnen levert als die gewenst zijn bij een begrafenis. Bij thema-feesten probeert ze af te neuzen waar die plaats vinden. ,,Om zo te zorgen dat er niet meerdere mensen met hetzelfde pak komen te lopen.”

Jeannette nam De Toverbal in 1994 over van haar vader Henk Stallmann die in 1981 aan de Oude Koemarkt 15 ook snoep verkocht. De zoetigheid verdween uit het assortiment. Het feestaanbod bij de Toverbal, In 1997 zijn we verhuisd naar het huidige pand, bleef in stand. En hoe. De Flip fluitketelshow loopt het hele jaar door, want na carnaval komt al snel Pasen, daarna de dorpsfeesten, themafeesten, Halloween, Sinterklaas, Kerst... ,,Ja hoor , wij dansen als het hele jaar met vrolijke mensen mee”.