’Kanne we de polletyk noch fertrouwe?’

SNEEK - Voor de negentiende keer in successie nodigt Heabeltsje de Jong fan ‘e Steenklip haar stadgenoten en omwonenden van Sneek uit om tijdens een serie van zeven Bonte Sneeker Avonden haar verjaardag te komen vieren. Theater Sneek verandert onder auspiciën van de Stichting Bonte Sneeker Avond zoals vertrouwd in een huiskamer met een lach, een traan, muziek en dans.

De belevenissen van de door Yede van Dijk gespeelde frou De Jong vormen nog altijd de rode draad van de serie Bonte Sneeker Avonden. Heabelstje en haar buren Molly, Wietse Wurtel en Swerius van Epema thoe de Loo nemen naast de dagelijkse beslommeringen in de straat op humoristische wijze onder andere de lokale politiek in Sneek op de korrel.

De teksten komen in grote lijnen van de hand van Yede van Dijk met hulp van onder andere Matthie van der Linden, die in de BSA frou Mollie op de planken zet. De sketches met Gerard Hamersma (Wietse Wurtel) en Gerrit de Roos (Swerius) worden afgewisseld met zang, dans en muziek van plaatselijke artiesten.

Alles draait om vertrouwen. Hoewel? ’Fertrouwen….dat wurdt sù stadechan un seldsaam fenomeen’, beweren de Steenklippers: ’Kanne we de polletyk noch fertrouwe? Binne de foetbalútslagen weer manipuleard? Geen gifspuiterij oppe groënte en fruit? Geen doping by de Tour of Thialf? Geen ongerechtichheden inne sorch? Geen softwêrgesjoemel inne auto’s? Geen ongewênste intimiteiten in ut Kloaster? Wêr gaat dat hene mette weareld fandaach.’

De Steenklip buigt zich over dit soort vragen. Daarbij maakt de toneelploeg van Teater Snits tijdens de voorstellingen weer dankbaar gebruik van de moderne licht-, geluid- en beeldfaciliteiten in het Theater Sneek. Vanaf augustus is twee keer per week geoefend in het Convenant.

’Oppe Stienklip doene we alles met en foar elkaar. Seker nou’t we wat ouwer wurde is dy gemeenskapszin o sù belangryk. Maar late we earluk wese, de weareld om oans heen ferandert. Dêr wraksele wy met en ut set fanselfsprekendheden onder druk. Úteraard bringe al dy feranderingen met sich met dat je anders teugen de dingen ànkyke. Op Sneek befoarbeeld: Wietse Wurtel nimt oans met in syn fisy hoe ut anders kan. Hy het ut roer radikaal omgoaid. Un ferfrissende kijk op hoe ut nou ferder mut. We hewwe dit jaar dêrom un spesjale pommerant útnoadichd dy’t de kijk op Sneek anders inkleure sal…..Konfrontearend maar dat mach nou?’

De première van de Bonte Sneeker Avend 2020 is dit jaar op vrijdag 31 januari. De voorbereidingen om het negentiende verjaardagsfeest tot een succes te maken zijn al voor de zomer begonnen. Het hele creatieve denk- en schrijfproces wordt onderling gedeeld, geregeld afgekeurd, tot het moment daar is dat de spelers zelf hun lachen niet meer in kunnen houden.

,,As regisseur Wiesje Jansma hur segen derover geeft, gaan we anne slach. Op soek naar artysten met feul aandacht foar jong talent in ut programma Ok dit jaar weer goëd ferteugenwoardechd. De jeugd het de toekomst nou”, laat Van der Linden weten.

Jonge dansgroepen maken hun opwachting op de planken in het Theater. ,,We waren laatst uitgenodigd op een oefenavond. Als je die discipline en vooral het enthousiasme ziet, dan kan het ons niet gauw genoeg 31 januari zijn”, laat Silvius weten. De dansgroepen staan onder de bezielende leiding van Raymond Guzman.

Pianist Walter Smink is present, evenals de olijke blaasorkesten van de Putkapel en de Utlopers. Tinto, participeert voor de tweede keer in de BSA’s. Verder is er zoals gezegd nog een mystery guest. De deelnemers staan te popelen: ’By leven en welsijn fiere we folchend jaar foor de 20ste kear hur jaardach! Geen enkele stad het sù’n groate jaardachsfesite oppe koaniging na dan….We hè der nou al sin an’