Ultima moet gemaksvriendelijke nieuwe éénmanszeilboot worden

SNEEK - In de bedrijfsloods van Nautica Watersport in Sneek wordt op dit moment hard gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw type zeilboot. Initiatiefnemer is de met het zeilvirus besmette ondernemer Hertzen Oost. Met zijn Ultima heeft hij een makkelijk bedienbare, sportieve én snelle éénmansboot voor ogen. Het prototype nadert zijn voltooiing. Het trekken van de mallen voor de polyester romp is de volgende fase in het traject.

Een nieuwe zeilboot ontwikkelen. Het is een dingetje. ,,Zeg maar gerust een groot dingetje. Een lang, uitdagend proces waarin je steeds weer op nieuwe vraagstukken stuit”, ervaart Hertzen Oost als hij op het kantoor van zijn en echtgenote Jacqueline’s watersportbedrijf aan de Hendrik Bulthuisweg de tekeningen ontvouwt.

Hij liep al langere tijd rond met het idee en besloot vorig jaar om de stoute bootschoenen aan te trekken. En nu staat er in de loods van zijn watersportbedrijf op ’t Ges in Sneek een eerste model van composiet, een kunststofvezel, dat de basis wordt voor productiemallen om een éénheidsklasse te garanderen. Het nieuwe zeilboottype van polyester heeft een lengte van 6,35 meter en is op zijn breedst 2 meter. De stijlsteven staat garant voor een sportief uiterlijk. Het neusje van de boot heeft wel iets weg van een Finnjol. De spiegel is open, zoals bij moderne zeilracers die ook buitengaats kunnen.

De zeilboot is relatief breed in de kimmen om de boothandling te vergemakkelijken. Want dat is een belangrijke eigenschap in de achterliggende gedachte van Hertzen Oost. Met de eenvoudig trailerbare boot met vaste kiel mikt hij op de zeiler die zonder veel tijd te verspillen het water op wil om de boot alleen te varen.

Het ontwerp oogt modern en wil ook comfortabel zijn in het gebruik zonder al te veel toeters en bellen. De rompvorm staat op voorhand garant voor snelheid; voor sportief zeilen. De nieuwe Ultima wordt uitgerust een torentuig van circa 22 vierkante meter met een keerfok en boompje. De schoothoek van een keerfok is vastgezet aan een boom die een scharnierpunt heeft net achter de voorstag. Een gennaker is optioneel. Het nieuwe zeilboottype gaat Ultima heten. ,,Die naam heb ik ooit ergens gezien. Ik vond het wel een leuke naam. Het komt uit het latijn. Het heeft met het eind of finale te maken. Zoiets. Haha, zeg maar de laatste mogelijkheid om te zeilen. Het past een beetje bij het idee achter de boot, die is een beetje voor de oudere zeiler, al is het natuurlijk altijd leuk als er iemand van 35 instapt.”

Oost zeilde zelf aanvankelijk veel als bemanning in de Pampus, stapte daarna als stuurman in éénmansboten zoals de Olympiajol en Twaalfvoetsjol. Nu zeilt hij met zijn echtgenote weer in de Pampus. Machtig hoor, zegt hij, mooi schip, competitief. ,,Maar als Jacqueline straks een keer zegt, ik stop; dan heb ik een probleem. Dan moet ik op zoek naar bemanning. En ik mis een beetje mogelijkheden om, zoals bijvoorbeeld in de O--jol ook eens in het buitenland te varen. Dat soort evenementen heb ik altijd leuk gevonden. Nu zou ik dat graag weer doen met een boot die in het voortraject minder tijd kost dan bijvoorbeeld de O-jol of de Finn die om een tbeetje mee te doen fysiek heel veel vragen.” Onder andere met dat laatste in het achterhoofd borrelde het idee op om zelf een makkelijk zeilbare en vooral ook betaalbare zeilboot van globaal rond de 25.000 euro te ontwikkelen. ,,Zeg maar een soort éénmans Pampus.”

Voor zijn overlijden vorig jaar tekende Jan Visser uit Heeg een ruw ontwerp. Hij peuterde samen met Hertzen Oost ook nog een Europese subsidie los. ,,Helaas, helaas is Jan er niet meer. Toen zat ik even in zak en as. Paul Dijkstra, de Willy Wortel van de composiet die mij helpt met dat spul, tipte mij jachtontwerper Peter Bosgraaf uit Amsterdam en die was bereid de details van het ontwerp van Jan verder in te vullen.”

Hertzen Oost hoopt tegen de zomer de eerste productieboot beschikbaar te hebben. Dan is het in zijn uitdagende project een kwestie van varen en een promotiecampagne op touw zetten onder andere door middel van een film en een stand op watersportbeurzen. ,,En hopelijk lukt het, misschien wel Europees, want dat vond ik onder andere met het ijszeilen wat ik veel gedaan heb altijd leuk, een aantal bootjes op het water te krijgen waardoor anderen getriggerd worden om er ook aan te beginnen. Met het campertje en de boot er achter naar Duitsland en varen maar.