De verschillende soorten dakbedekking voor een schuin dak

Aangeboden door: HomeDeal

In Nederland worden voor schuine daken verschillende soorten dakbedekking gebruikt. De meest terugkerende vorm voor schuine daken is het pannendak. Andere voorbeelden zijn rieten daken of leien.

Al deze soorten hebben hun eigen voordelen op het gebied van levensduur, uitstraling of duurzaamheid. Ben jij geïnteresseerd in de verschillen of is jouw dak toe aan vernieuwing, maar weet je nog niet wat je wilt laten plaatsen? Lees dan over de verschillende soorten in dit artikel. 

Dakpannen

Er zijn twee soorten dakpannen, namelijk betonnen dakpannen en kleidakpannen. Betonnen dakpannen zijn goedkoper dan de dakpannen van klei. Het prijsverschil komt door een aantal punten, namelijk de levensduur, type materiaal en uitstraling. Betonnen dakpannen hebben een levensduur van 30 jaar en voor kleidakpannen is dit 50 jaar. Daarnaast is klei een natuurproduct, waardoor het dak een authentieke uitstraling heeft. Wanneer je dakpannen wilt plaatsen, is het aannemelijk dat er dakdekkers gezocht zijn. Probeer op tijd te beginnen met het zoeken naar een specialist die bij jou past door meerdere offertes aan te vragen. Hierdoor is het mogelijk om te vergelijken en de juiste keuze te maken.

Leien

Een leien dak heeft een ouderwetse uitstraling en is duurder dan dakpannen om te laten plaatsen. Er zijn twee soorten leien, namelijk natuurleien en kunststof leien. Natuurleien hebben de mooiste uitstraling, hoogste prijs en zijn erg onderhoudsvriendelijk. Het nadeel van natuurlei, is dat ze wat minder goed tegen het Nederlandse weer bestand zijn. Toch gaat deze variant tussen de 75 en 100 jaar mee. De kunststof leien zijn in Nederland een stuk betrouwbaarder en ook goedkoper, daarnaast zijn ze goed te bewerken met een coating die voorkomt dat mos en alg vorming plaatsvindt. Deze variant heeft een levensduur van 30 tot 35 jaar.

Riet

Rieten dakbedekking is een vorm van dakbedekking die al lang door de mens wordt gebruikt. Vroeger stond het bekend als een goedkopere vorm, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Het straalt nu juist luxe uit en de rieten dakbedekking prijzen liggen ook hoger dan andere vormen van dakbedekking. Er zijn twee varianten, namelijk natuurlijk riet en patentriet. Natuurlijk riet moet je elke vijf jaar onderhouden, zodat mos en aanslag het dak niet aantasten. Wanneer je dit doet heeft het dak een levensduur van rond de 50 jaar. Patentriet heeft veel minder onderhoud nodig, omdat er geen mos en algen vorming plaatsvindt. Daarnaast heeft patentriet een levensduur van minimaal 25 jaar, maar toch gebeurt het vaak dat deze variant 40 jaar meegaat.