Muziekproject in dorpen

HEEG - Iedereen kan muziek maken. Dat vindt dirigent en musicus Guus Pieksma. Hij wil het in praktijk brengen door in Heeg, Oppenhuizen/uitwellingerga, de Legegeaën en Woudsend volwassenen enthousiast te maken voor plaatselijke en door de gemeente Súdwest-Fryslân ondersteunde Nij Talint Orkesten.

Eind deze maand organiseert hij samen met fanfare Crescendo in Heeg een eerste bijeenkomst om te komen tot Nij Talint Crescendo. Voor mensen die het mooi lijkt om een instrument te leren bespelen en samen muziek te maken. Er hebben zich inmiddels al zeven deelnemers aangemeld, maar er kunnen natuurlijk meer bij. Muzikale ervaring is niet nodig.

Het bijzondere aan Nij Talint Orkest in Oppenhuizen en Uitwellingerga is dat er in het tweelingdorp geen muziekvereniging is om mee samen te werken. Guus Pieksma: ,,Tot nu toe gaat Nij Talint Orkest altijd uit van een muziekvereniging. Maar er zijn zoveel dorpen waar geen vereniging is en waar mensen wel willen spelen. In overleg met de gemeente Súdwest-Fryslân hebben we drie plaatsen uitgezocht om dat uit te proberen: Top en Twel, De Legeaën en Woudsend. De gemeente ondersteunt dit project financieel. We beginnen in Top en Twel. Daar is geen muziekvereniging meer. De mensen missen de muziek bij bepaalde gelegenheden. Onder het motto ’Nij talint Orkest bringt de muzyk wer yn it doarp’ nodigen we mensen uit om zich op te geven”. Dat al 15 mensen graag willen meedoen, zegt genoeg over hoe het leeft.”

Pieksma is dirigent bij verschillende muziekverenigingen in de provincie Friesland. Hij geeft muziekles en organiseert bijzondere muziekprojecten. ,,Ik hoor mensen wel eens zeggen dat een muziekkorps ouderwets is. Dat is jammer, want eigenlijk is het helemaal van deze tijd. Samen musiceren heeft een sociale functie. Het verbindt, zowel de muzikanten als het publiek. Die functie vind ik minstens zo belangrijk als het neerzetten van een muzikale prestatie.”

,,Veel mensen willen wel iets met muziek doen, maar vinden het spannend om in een ervaren orkest te stappen. Wij halen die drempel helemaal weg. We repeteren tien weken, iedere zaterdag. De repetities zijn gericht op het leren van de basisvaardigheden van het bespelen van het instrument en het samenspel. En het is ook nog eens erg gezellig. De ervaring is dat deelnemers heel enthousiast zijn”. Een oud-deelnemer van Nij Talint Orkest: ,,Ik kon geen noten lezen, kreeg geen geluid uit mijn instrument, maar gaandeweg ging het beter. Daardoor werd het ook steeds leuker. Je haalt zoveel lol uit samen muziek maken. Het maakt me gelukkig. En ik heb een nieuwe hobby”.

De conclusie is dat iedereen muziek kan maken en daar veel plezier aan kan beleven. Tot nu toe zijn de reacties volgens Pieksma alleen maar positief. De muzikanten hebben de smaak zo te pakken dat een groot deel van de starters doorgaat met muziek maken.

De eerste repetitie van Nij Talint Crescendo is op zaterdag 25 januari van 15.30 tot 17.30 uur in It Heechhûs in Heeg. Aanmelden kan tot 18 januari. Meer informatie: www.crescendoheeg.nl/nieuws/ of bel IJtje van der Hoek, 06 - 51103206.

De eerste repetitie van Nij Talint Top en Twel is op zondag 26 januari van 15.30 tot 17.30 uur in dorpshuis It Harspit in Oppenhuizen. Meer informatie bij Guus Pieksma, 06 – 532 89 792. Opgeven kan via info@annewiep.frl. Nij Talint De Legeaën en Woudsend volgen in april en september dit jaar