Tot twee jaar cel geëist voor beroving met schamele buit

Tegen vier verdachten – drie mannen en een vrouw- die zich begin oktober schuldig zouden hebben gemaakt aan de gewelddadige beroving van een man in Witmarsum heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag gevangenisstraffen van een en twee jaar geëist.

Een van de verdachten, een 21-jarige inwoonster van Drachten, ex-vriendin van de verdachte wachtte in de auto op het slachtoffer. Toen hij had plaatsgenomen, kwamen de medeverdachten tevoorschijn. Bij de beroving zou een 23-jarige Leeuwarder het slachtoffer een mes op de keel hebben gezet. Ondertussen haalden een 22-jarige Leeuwarder en een 30-jarige Grouster de zakken van het slachtoffer leeg. De buit was uiterst schamel: behalve een portemonnee met pasjes en wat kleingeld maakten de verdachten een pakje shag buit. De vrouw zou nog 300 tot 400 euro van haar ex-vriendje tegoed hebben. Ook wist ze dat hij geld uit een erfenis had gekregen.

Officier van justitie Leonie Lübbers eiste voor drie verdachten dezelfde straf: een jaar cel plus een half jaar voorwaardelijk, proeftijd twee jaar. Voor de 23-jarige Leeuwarder vond ze twee jaar cel passend. De Leeuwarders hadden nog voorwaardelijke straffen open staan, respectievelijk een celstraf van twee weken en een werkstraf van 25 uur. De officier verzocht de rechtbank die sancties om te zetten in onvoorwaardelijke straffen.

Uitspraak: 24 januari