Elfstedenmiddag FSM uitverkocht

SNEEK - De dag van de Elfstedentocht woensdagmiddag in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek is volledig uitverkocht.

Voor de eerste Dag van de Elfstedentocht werkt het Fries Scheepvaart Museum samen met het Fries Film archief, sporthistoricus Jurryt van de Vooren en Tresoaror. Deze dag gaat over de Elfstedencultuur in woord, film en beeld, zoals die wordt bewaard en beheerd in musea en archieven. Bij gebrek aan Elfstedenwinters krijgen namelijk ook zulke kennisinstellingen een groeiende verantwoordelijkheid om dit Friese erfgoed vast te leggen. De keuze voor de 15e januari is geen toeval, want juist op die dag viert de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden haar 111e verjaardag.

​De Elfstedencultuur bestaat uit twee delen: de schaatstocht zelf en het doorgeven van de verhalen en herinneringen. Vanwege het gebrek aan geschikte winters leven we inmiddels in het langste Elfstedenloze tijdperk. Om de Elfstedencultuur toch in stand te houden, organiseren wij op 15 januari deze speciale activiteitenmiddag in Sneek.

Met een presentatie van portretten van Elfstedenwinnaars, geschilderd door Anne Tjerkstra, een lezing van historicus Marnix Koolhaas over de Elfstedentocht van 1947 die eindigde in de grootste chaos ooit en een aflevering van Andere Tijden Sport over de vrouwenwedstrijd in de Elfstedentocht van 1985. Verder interviews met onder andere  Anne Tjerkstra, Tineke Dijkshoorn, Klasina Seinstra en met de winnares bij de vrouwen in 1985, Lenie van der Hoorn onder leiding van Sippy Tigchelaar.

De hele middag worden er in de ijszaal films vertoond van verschillende 11-stedentochten.