Gemeente Súdwest-Fryslân in actie tegen tweede woninggebruik Hindeloopen

Gemeente Súdwest-Fryslân treedt op tegen elf woningeigenaren in Hindeloopen. Zij gebruiken hun huis tegen de regels in als tweede woning of verhuren het voor recreatief gebruik. Hindeloopers hopen al een hele tijd op ingrijpen van de gemeente.

De elf eigenaren krijgen deze week een brief waarin de gemeente aangeeft dat zij binnen zes weken moeten stoppen met de verhuur of met het gebruik als tweede woning.

Lees ook | Hindeloopen wil dat gemeente optreedt tegen verhuur van tweede huizen aan toeristen

De gemeente gaat nog geen sancties opleggen: eigenaren hebben eerst de mogelijkheid om te reageren op de aankondiging. Als eigenaren binnen zes weken niet zijn gestopt, volgt een dwangsom. Deze varieert van 750 tot 1500 euro per overtreding, tot een tot een maximum van 6000 euro.

Toezichthouders van de gemeente voeren al ruim een jaar controles uit op zeventien adressen in Hindeloopen. ,,De controles vonden plaats op verschillende dagen en tijdstippen. Sommige adressen zijn in een jaar tijd ruim twintig keer bezocht”, zegt wethouder Mark de Man.

Bij controles in vijf huizen is geen overtreding geconstateerd. Over één woning heeft de gemeente nog geen standpunt ingenomen. In de andere elf gevallen is er sprake van recreatief verhuur via populaire internetsites of als tweede woninggebruik door de eigenaar zelf. ,,Dat is in strijd met het bestemmingsplan. Daarom hebben we nu maatregelen aangekondigd”, zegt De Man.

Lees ook | Jeugd Hindeloopen maakt vuist tegen toeristenhuizen