Kerstvrouwen: ,,Het geeft zoveel voldoening”

Ook dit jaar reiken de Kerstvrouwen in de week voor Kerst weer pakketten uit. De stichting brengt graag troost in de vorm van lichtjes. ,,Het geeft zoveel voldoening.”

BALK – Vol trots poseren de dames van Stichting Kerstvrouwen in hun nieuwe outfit. Sido Mollema van ‘Sjoch es’ maakte opvallende rode vesten compleet met tekst achterop. Een echte kerstmuts maakt de outfit helemaal af. ,,Vorig jaar oktober zijn we een stichting geworden”, zegt voorzitter Miranda Ras. ,,Sinds die tijd gaan we voor ‘het echie’. Een paar jaar geleden kwam ik op het idee om zegeltjes voor gourmetschotels te sparen bij de – toen nog – C1000. Niet voor mezelf, maar voor mensen die het niet zo breed hadden, of die verdrietig waren, of die hun gezondheid te wensen overliet.”

Kortom: voor mensen die de feestdagen niet vierden, omdat dat niet kon. Miranda: ,,Toen dacht ik: ‘als nu meer mensen ook die zegels sparen, dan kunnen we veel mensen een schotel aanbieden.’ En toen kwam van het een het ander. We werden gesponsord vanuit onder andere de Treemter en gingen hele pakketten wegbrengen. We werden groter en groter, bedrijven wilden ons sponsoren en Robin Popma en Christiaan de Jong brachten met een speciaal ralleyteam het nodige geld binnen. Toen konden we een stichting worden en uit de anonimiteit komen.”

Kenmerk van de Stichting Kerstvrouwen is het lichtje dat ze brengen, het lichtje in de vorm van een pakket. ,,Daar zit er koffie of thee en wat lekkers in, een kerststerplant, een kaart met gedicht en soms ook geschenkbonnen”, legt Miranda enthousiast uit. ,,Mensen kunnen anderen aanmelden, en als we het pakket brengen dan beslissen ze zelf of ze bekend gemaakt willen worden. In principe gaan we naar alle aanmeldingen toe met een pakket.”

Alle boodschappen worden lokaal gehaald. De pakketten gaan echt naar mensen in de regio. ,,Soms leveren we het aan bij degene die aanmelder is. We zijn nu met twaalf vrouwen en we zijn allemaal zeer bevlogen en betrokken. Ik vind het moeilijk om het uit handen te geven, want het blijft toch een beetje mijn kindje. Mensen zijn erg dankbaar en willen vaak zelf ook wat terugdoen. Zo was er daarom laatst een huiskamerconcert bij een familie. Je geeft iets, en het brengt iets, en tot nu toe is dat altijd mooi in balans.”

Sinds het begin brengen de Kerstvrouwen ook een houten ster met een klein sterretje erin bij mensen die met een overlijden te maken hebben gehad. Het sterretje staat symbool voor de overledene. ,,Ze worden speciaal voor ons gemaakt door mensen van een sociale werkplaats”, vertelt Miranda. ,,Met het geld dat zij daarmee verdienen sparen ze voor een lunch met Kerst. We zijn supertrots op deze ster, het is echt ons symbool geworden. We hebben er al veel uitgereikt. We hopen dat mensen door onze lichtjes en pakketten meer naar elkaar omkijken.”

Voorlopig concentreren de Kerstvrouwen zich op de regio Fryske Marren, maar het zou prachtig zijn als de Kerstvrouwen zich als een olievlek uitbreiden over andere gebieden. ,,Er komt veel op ons af, logo’s bedenken, verzekeringen regelen. Momenteel vergaderen we eens per twee weken, penningmeester en sponsorwerver Sippie Mous en ik vergaderen elke week.”

Echt grote beslissingen worden met z’n allen genomen. Miranda: ,,We zijn een stichting die graag professioneel werkt, maar waarbij het sociale de boventoon voert. We komen zowel bij lief als bij leed, alle Kerstvrouwen zijn op de hoogte van gezinssituaties in hun dorp of stad. Ik ben trots op onze Kerstvrouwen, het zijn – net als alle donoren – stuk voor stuk toppers!”

Wilt u meer informatie? Kijk op: www.kerst-vrouwen.nl. of wilt u iemand aanmelden voor een lichtjespakket? Dat kan via het aanmeldformulier op de website.

Amanda de Vries