Nieuwe containers textielverzamelaar

SNEEK - Voor textielverzamelaar Sympany zijn de oude textielcontainers op het Normandia- en Antoniusplein in Sneek vervangen door nieuwe exemplaren.

De ondergrondse containerlocaties aan de bovengenoemde locaties waren lek, waardoor water de putten in liep, met tot gevolg ernstig doorweekt textiel. Nat textiel is onbruikbaar en wordt alsnog verbrand als afval. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft geïnvesteerd in twee volledig nieuwe ondergrondse containers.

Doel is de kwaliteit van het ingezamelde textiel te verhogen, mede doordat het nu droog blijft. Door textiel aan te bieden in gesloten zakken is het eveneens beschermd tegen vuil en vocht.

De twee nieuw geplaatste containers zijn voorzien van nieuwe stickers, waarop duidelijk te zien is dat het om textiel gaat. Dit om te voorkomen dat er restafval in wordt gegooid. Sympany heeft steeds meer te maken met een afnemende kwaliteit van het ingezamelde textiel. Niet alleen door fast en bad fashion, maar ook wordt restafval in de textielcontainers gedumpt.

Sympany zamelt inmiddels als 30 jaar het textiel in de gemeente Súdwest-Fryslân in. Het textiel wordt ingezameld met 28 containers op centrale locaties verspreid door de gemeente. Aangevuld met nog eens 6 huis-aan-huis inzamelingen per jaar om textielscheiding optimaal te stimuleren. Jaarlijks wordt een kwart miljoen kilo textiel ingezameld.