Martini Jongenskoor geeft concert in Drachten

SNEEK - Het Martini Jongenskoor Sneek geeft vrijdag 13 december een concert in de grote kerk van Drachten.

Elk jaar brengt het MJKS in de adventsperiode de zogeheten ‘Festival of Nine Lessons and Carols’. Dit jaar vindt dit plaats op 13 december in de Grote Kerk in Drachten onder leiding van dirigent Trevor Mooijman, met organist Eeuwe Zijlstra en lectrix Valerie Mooijman. Deze avond staat borg voor een sfeervol, muzikaal optreden. Het concert begint om 19.30 uur.

Het aller eerste Festival of Nine Lessons and Carols werd bijna 100 jaar geleden in Cambridge gezongen. Daarmee werd dit meteen een traditie en verspreidde het festival zich uit over heel Groot-Brittannië en daar buiten. Het werd voor het eerst door de BBC uitgezonden in 1928 en sindsdien elk jaar, ook gedurende de oorlogsjaren. Nog elk jaar zingt het beroemde Choir of King’s College in Cambridge de Carols op kerstavond. Deze dienst wordt live uitgezonden en over de hele wereld bekeken.

Ook in Nederland wordt op veel plaatsen, voorafgaand aan Kerstmis dit festival gezongen. De keuze van de liederen varieert per festival en worden afgewisseld met korte in het Engels voorgedragen liturgische lezingen. Een grote variatie aan Carols wordt ook dit jaar ten gehore gebracht, maar traditiegetrouw beginnend met Once in Royal Davids city en eindigend het met O come, all ye faithful.