3x betaalbare domotica als inbraakbeveiliging

Aangeboden door: Somfy shop

Er komen steeds meer mogelijkheden om woningen “slimmer” te maken. Denk aan smart lights of smart speakers. Dit zijn doorgaans producten en diensten om de woning comfortabeler maken, niet per definitie veiliger. Ze kunnen wel een rol spelen bij inbraakbeveiliging in huis, wanneer ze gekoppeld worden aan andere producten en diensten.

Huis domotica brengt veel nieuwe mogelijkheden met zich mee, er hangt uiteraard wel een prijskaartje aan. Kun je met betaalbare domotica de woning ook veiliger maken? Hier zijn drie opties die direct resultaat opleveren zonder daarvoor een tweede hypotheek af te sluiten. 

Domotica als huisbeveiliging 

In de kern is huis domotica gericht op voorzieningen in de woning. Van hulpmiddelen om minder valide personen te helpen, tot aan een handige spraakassistent zodat je niet zelf op een knop hoeft te drukken. Ook voor extra veiligheid in huis kunnen slimme sensoren en automatische lampen voordeel bieden, maar een smart home staat niet op zichzelf. Inbrekers liggen op de loer, en die komen van buitenaf. Gelukkig reiken slimme oplossingen verder dan de voordeur, hier zijn drie voorbeelden van betaalbare domotica voor buiten de woning: 

1. Alarmsysteem 

Dit is de meest voor de hand liggende oplossing voor inbraakbeveiliging rond huis. Een alarmsysteem is gemaakt om inbrekers af te schrikken en om de bewoners op de hoogte te stellen van onraad. Daar worden hoorbare en zichtbare signalen voor gebruikt. Denk aan een luid alarm waar iedereen van op de vlucht slaat, of lichtflitsen die aangeven dat er iets aan de hand is. Inbrekers houden er zeker niet van om in de schijnwerpers te staan.

Toch is het niet in alle gevallen de bedoeling om iedereen wakker te schudden, met huis domotica is het ook mogelijk om alleen een alarm te laten horen via slimme luidsprekers, of via een notificatie op de telefoon. Een combinatie kan uiteraard ook, je kunt apparaten en opties toevoegen naar persoonlijke voorkeur. Ook buiten de woning, zo is het handig wanneer je bij een mogelijke inbraak bij jouw ouders ook een signaal krijgt op je eigen draadloze alarmsysteem. Je bent dus niet beperkt tot de fysieke woning. 

2. IP camera voor buiten 

Een standaard alarmsysteem zal vaak werken op basis van bewegingsdetectie, je kunt ook systemen kopen met ingebouwde camera. Of koppel een losse IP camera aan het alarm die je op iedere plek kunt hangen. Bij de voordeur, de achterdeur of in een donker hoekje. IP staat voor Internet Protocol, de camera zendt een adres uit dat door een netwerk of apparaat met internetverbinding opgepikt kan worden. Je hebt daar uiteraard wel een registratie met wachtwoord voor nodig waarmee deze beelden veilig gesteld worden. 

Let bij een camera buiten ook op de IP rating die aangeeft in welke mate het toestel geschikt is voor gebruik buiten. Denk aan waterdicht, stofdicht en extreme temperaturen. Een andere handige optie kan een backup accu zijn zodat het apparaat kan blijven functioneren bij een stroomuitval. Het is bij sommige camera’s zelfs mogelijk om beelden via een SIM kaart en een databundel draadloos door te laten sturen wanneer de wifi verbinding mocht uitvallen. 

3. Sensoren 

Mensen hebben vijf zintuigen, beveiligingsapparatuur komt niet zover. Met sensoren kun je het ‘gevoel’ van apparaten wel flink uitbreiden. Zo kun je sensoren op ramen en deuren monteren, die weer draadloos verbonden zijn met het centrale alarmsysteem. Dek alle zwakke plekken rond de woning af met kleine sensoren, dit bespaart direct veel geld uit. In plaats van meerdere alarmsystemen te plaatsen werk je met sensoren die licht, geluid of beweging kunnen registreren. 

Sensoren kun je overigens ook binnen in huis heel goed gebruiken. Stel, er worden inbrekers geconstateerd aan de voordeur. Je wilt een veilige schuilplaats opzoeken, maar het is donker. Met bewegingsmelders die gekoppeld zijn aan de verlichting kun je veilig bewegen in huis en een vluchtroute afleggen. Overigens zullen inbrekers bij licht in huis vaak meteen de benen nemen. Laat de sensoren buiten dus ook direct de lampen in de woning inschakelen. 

Optelsom 

1 + 1 = meer dan 2. Door betaalbare domotica aan elkaar te koppelen ontstaat er een veelomvattend en veelzijdig netwerk aan veiligheidsmaatregelen waarmee je snel de gehele woning kunt beveiligen. Smart home apparatuur beschikt doorgaans ook over multifunctionele toepassingen, daarmee kun je één apparaat op meerdere manieren inzetten. 

Je kunt zelf alle apparaten bij elkaar zoeken, er zijn ook merken die complete oplossingen bieden. Met name Somfy heeft veel kastjes, sensoren en ook inbouw apparatuur om iedere woning veiliger én slimmer te maken. Met de optie om daar weer andere apparatuur aan te koppelen zoals Philips Hue lampen of een Sonos One luidspreker.