Ook raad Súdwest-Fryslân pleit voor kortere Sneekweek

De Sneekweek moet korter, vindt ook de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân. Dat bleek tijdens de bespreking van het evaluatierapport in de commissievergadering van donderdagavond.

In het evaluatierapport houdt de politie een nieuw pleidooi voor een kortere Sneekweek. Daarin staat ze niet alleen. Angeline Kerver, GroenLinks: „Ook van het Rode Kruis hoor ik dezelfde geluiden. Iedereen heeft moeite met die lengte. Hoe zwaar telt de stem van de politie en andere hulpverleners in het verkorten van de Sneekweek?”

Burgemeester Jannewietske de Vries reageerde: „Wy nimme dat hiel serieus. As de plysje sizze soe, it kin net trochgean, dan giet it net troch.’’

Lees ook | Súdwest-Fryslân: ‘Het is tijd voor een reset van de Sneekweek’

Toch kijkt de gemeente wel terug op een geslaagd evenement: „Wy hawwe in mooie Sneekweek hân, mei in lestige oanrin”, aldus de Vries. Daarmee doelt ze op het gedoe rondom de Garden of Dance, dat afgelopen zomer regelmatig in het nieuws was. Het feest werd lange tijd als een hete aardappel doorgeschoven, totdat ook de finale locatie, het Bristolplein aan de Prins Hendrikkade, toch niet geschikt bleek te zijn.

De last-minute afgelasting van de Garden of Dance betekende dat de gemeente alert moest zijn op de ‘Project X-achtige evenementen’ die vervolgens op social media verschenen. „Dy Facebook-aksjes namen wy serieus, want je witte it noait”, aldus de burgemeester.

Niet meer naar Stadhuistuin

Over de toekomst van het festival werd gisteravond weinig duidelijk, maar dat het niet meer kan terugkeren in de Stadhuistuin lijkt wel steeds meer een zekerheid. Die plaats, die dit jaar niet beschikbaar was maar waar de ‘Garden’ tot dan toe altijd zijn thuis had, is inmiddels verbouwd. Voor festivalgangers is nu bijna geen plaats meer.

Destijds trok het festival 2600 bezoekers naar de Stadhuistuin. Nu kunnen er nog maar 500 terecht. Dat zorgde voor gefronste wenkbrauwen bij de PvdA: er had ruimte moeten zijn voor 1900 bezoekers, een aantal dat ook de optie voor een vijfde podium tijdens de Sneekweek weer realistisch maakt.

Waarschuwing en belofte

Het lijkt er echter op dat dit niet meer gaat gebeuren. Wethouder Erik Faber waarschuwde: „We moeten ook rekening houden met vluchtwegen en calamiteitenroutes, op basis daarvan is de schatting van 500 bezoekers gemaakt.” Tijdens de verbouwing is van de originele planning afgeweken, omdat de geplande verdiepte bouw van een fietsenstalling niet doorging. Faber gaat ondanks alles toch nog uitzoeken of er meer bezoekers in de Stadshuistuin kunnen, zo beloofde hij.