Halloween, wat vieren we nu eigenlijk?

Aangeboden door: The Bagstore

Halloween is de laatste jaren steeds populairder geworden. Overal zie je Halloween items in winkels en wordt deze dag gevierd met uitgeholde pompoenen en griezelige figuren. Ook in Sneek is Halloween een traditie aan het worden en kan groot en klein griezelen bij Cinesneek tijdens de Haunted Halloween Middag met Goosebumps 2 of de Halloween Horror Night voor 16+.

Maar wat ‘vieren’ we nu eigenlijk? Eerst moeten we iets rechtzetten. De naam ‘Halloween’ is namelijk afgeleid van Hallow-e’en, oftewel: All Hallows Wve. Letterlijk vertaald betekent dit: Allerheiligenavond. Inderdaad, de avond voor Allerheiligen die we elk jaar op 1 november herdenken. 

Waar komt Halloween vandaan? 

Deze feestdag is op dit moment vooral heel populair in Amerika. Op elke hoek van de straat zie je daar pompoenen. De mensen gaan er zelfs verkleed naar het werk. Toch is Halloween niet alleen daar populair. Ook in Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Canada wordt elk jaar uitbundig Halloween gevierd. En inderdaad, de trend komt steeds meer ook onze kant op. 

Ierland

Traditioneel werd Halloween, of Hallow-e’en dus, alleen in Ierland gevierd. Volgens de Keltische kalender begon het nieuwe jaar namelijk niet op 1 januari, maar op 1 november. De avond van 31 oktober is dus eigenlijk een soort ‘oudejaarsavond’. En niet alleen dat. Ook de oogst was dan binnen en daardoor was er dus tijd en geld voor een vrije dag. 

In deze tijd van het jaar waren er natuurlijk ook genoeg groenten zoals de bekende pompoenen. Halloween staat dus voor afscheid nemen van het verleden en verwelkomen van de toekomst.

Trick or treat

Halloween is voornamelijk een feest voor kinderen die verkleed als ‘enge’ wezens langs de deuren gaan om snoep te halen. In Amerika roepen ze dan: trick or treat’ wat zoiets betekent als: ‘Geef me een snoepje, want anders…’. De buit wordt in de rugzak van het kind gestopt of direct opgegeten. Eigenlijk een beetje gelijk als ons Nederlandse Sint-Maartenfeest op 11 november. De kinderen gaan dan met lampionnetjes (en natuurlijk een kinderrugzak) langs de deuren om wat lekkers vragen door het zingen van een Sint-Maarten liedje. 

Eng

Maar waarom gaan we met Halloween zo griezelig verkleed? Waarom als bloederige bruiden en spookachtige skeletten? Dat komt omdat de Ieren ervan overtuigd waren dat juist in deze nacht de sluier tussen het hier en nu en het hiernamaals heel dun was. De doden zouden daardoor makkelijk terug kunnen keren op de aarde. En dat daar ook de slechteriken bij zaten, was genoeg inspiratie voor enge kostuums. Hoe griezeliger hoe beter want dat zou helpen om de slechteriken af te schrikken. 

Pompoen

‘En die pompoenen dan?’ hoor ik je al denken. Overal zie je ze staan en er zijn zelfs hele workshops op touw gezet. De pompoen met het uitgeholde gezichtje is ondertussen het wereldwijde ‘logo’ voor Halloween. De pompoen staat bekend als de zogeheten jack-o-lantarn en vertegenwoordigt de geest van hoefsmid Jack. Of Jack echt bestond laten we nog even in het midden. Wel is duidelijk dat deze Jack niet was toegelaten in de hemel maar ook niet in de hel. Met andere woorden… hij spookt nog steeds rond.