VC Sneek moet blijven bouwen

SNEEK Paul Oosterhof staat voor zijn tweede seizoen als trainer van VC Sneek, na het vertrek van een aantal sterkhouders waaronder toptalent Hester Jasper, opnieuw voor de taak een eredivisiewaardig team te kneden. Met speelsters uit de eigen opleiding en jong talent van buiten.

 Geld om gearriveerde spelers te halen heeft de club, voor wie ook Europees volleybal financieel opnieuw een brug te ver is, niet voor handen. Sneek moet noodgedwongen vasthouden aan de eigen identiteit en cultuur van het liefst zelf opleiden en niet betalen. ,,Natuurlijk moet je blijven opleiden, maar om je op langere termijn te blijven handhaven in de top zul je de financiële middelen toch ook aan moeten trekken. Want zo houd je het niet eeuwig vol,” denkt Oosterhof, de nu 33-jarige coach, in het dagelijks leven LO-docent en decaan in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Of dat in Sneek haalbaar is, is de vraag. Kapitaal krachtige sponsoren blijken moeilijk te vinden.

,,We hebben gedaan wat we konden, maar zij zijn per set vijf tot zes punten beter. Klaar. Ik ben ongelooflijk trots op de ploeg, de staf en het bestuur.” Met deze vol realisme gesproken woorden sloot Oosterhof eind april zijn eerste seizoen als trainer van VC Sneek af. Ondanks dat het in de finale om de landstitel negen sets op rij verloor van beker- en titelhouder Sliedrecht Sport kon Sneek met tevredenheid terugkijken op een seizoen waarin onder leiding van de even enthousiaste als gedreven nieuwe Groninger coach een deels nieuwe ploeg moest worden gebouwd.

Het bereiken van de finale, waarmee een plaats in de Europese Challenge Cup werd afgedwongen, was een puike prestatie in een volleybaljaargang waarin een plaats bij de beste zes aanvankelijk de doelstelling was.

Sneek eindigde in de reguliere competitie uiteindelijk netjes als derde. In de play-offs rekende het vervolgens knap af met teams als Set-Up ’65 en Eurosped die vooraf als sterker waren bestempeld. Sliedrecht was simpelweg te goed. Oosterhof kan ermee leven. Zelf beleefde hij zijn eerste seizoen in de Sneker Sporthal als een rollercoaster vol emoties en beleving. ,,Het ene moment dacht je ’hoe gaan we dit in hemelsnaam redden’ en even later leken we wel de beste van Nederland.”

,,Helaas voor ons”, reageert de Sneek-coach op het niet onverwachte vertrek van het in Sneek opgeleide multitalent Hester Jasper naar het Duitse VfB Suhl. ,,Omdat ook Janieke Popma en Sietske Osinga zijn gestopt, hebben we wel behoorlijk veel kwaliteit ingeleverd. Zo waren Hester en Janieke de baas in de passlijn. Met hun vertrek doen we wel een behoorlijk jasje uit.”

De situatie op dit moment, vlak voor de start van de competitie zaterdag uit bij Alterno, noemt Oosterhof vergelijkbaar met vorig jaar. Ook toen had de helft van het basisteam zijn biezen gepakt. Verschil is dat hijzelf nu een jaar ervaring heeft als trainer/coach op het hoogste niveau. Met dank, zegt hij, aan vooral Janieke Popma en Roos van Wijnen die samen met assistent-trainer Henriëtte ter Steege een gewaardeerd klankbord vormden. ,,Ik heb heel veel geleerd en met de wetenschap van nu zou ik ook dingen anders hebben gedaan.”

Het voortschrijdend inzicht zal van pas komen, want er moeten opnieuw nieuwe speelsters worden ingepast. Naast het genoemde drietal kozen de nauwelijks aan spelen toegekomen Dorien Dijkstra, Laura Hamming en Chanel Baas eieren voor hun geld. Hun plaatsen zijn opgevuld met de komst van passer-loper Sjanet Wijnia, diagonaal-aanvalster Sanne de Ruiter en libero Geldou de Boer van dames 2. Verder zijn aangetrokken spelverdeelster Danique Aardema (21) en passer-loper Mable Hengeveld (23). De eerste kwam het afgelopen seizoen uit voor SCU Emlichheim in de 2e Bundesliga. Hengeveld speelde de afgelopen 6 jaar als passer-loper voor PDK Huizen (Topdivisie).

,,We mogen verder onze handjes dichtknijpen dat we op het allerlaatste moment Iris Reinders hebben kunnen toevoegen aan de selectie”, zegt Oosterhof. Reinders is een 23-jarige linkshandige beachvolleybalster. Ze speelde eerder in de zaal in Assen en Zwolle en afgelopen jaar kwam ze uit in de Belgische competitie. ,,Daarmee halen we een stuk ervaring binnen”.

Monique Volkers uit Sneek keerde eind vorig seizoen al terug in de eerste selectie. Zij maakte al eerder deel uit van het team dat onder andere het nationale kampioenschap heeft behaald. Gebleven zijn de vertrouwde namen Roos van Wijnen, Nienke Tromp, Anlène van der Meer, Britt Schreurs, Lieze Braaksma en Jasmijn Akse.

Oosterhof: ,,Vorig jaar wisten we voor het seizoen ook niet waar we stonden. Toen hebben de koppen bij elkaar gestoken en zijn in het volleybal gedoken. We hebben hard gewerkt en op een gegeven moment viel het op zijn plek. Zo gaan we er nu weer in. We gaan ons eerst weer op onszelf focussen. We gaan keihard werken om zo goed mogelijk voor de dag te komen in de reguliere competitiefase. Met net als vorig jaar als doel om weer bij de beste zes te eindigen. Daarna gaan we dan wel weer kijken hoe we ons verhouden tot de andere teams."