Douma Staal al generaties lang ijzersterk

SNEEK Douma Staal viert zaterdag 12 oktober het honderdjarig bestaan. Het in 1918-1919 als Douma’s IJzerhandel begonnen Sneker familiebedrijf opereert inmiddels succesvol vanaf de 33.600 vierkante meter bedrijfsvloer tellende hoofdvestiging aan de Voltastraat 5. Sporen uit de rijke bedrijfsgeschiedenis voeren terug naar de binnenstad van Sneek.

Op dit moment geeft Geert Jan Douma (62) als directeur van de Douma bedrijven algehele leiding aan het familiebedrijf. Namens de derde generatie van de familie Douma gunt hij ondergetekende een korte preview in de ruwe tekst van het jubileumboek, samengesteld door Alice Booy (oud-journaliste van deze krant, red.). Jeroen Deen zorgde voor de verrassende lay-out. Marijn Mollema en Jan Ybema van de Fryske Akademy verrichtten historisch onderzoek. Commissaris van de Koning en oud-burgemeester van Sneek Arno Brok ontvangt vrijdag 11 oktober het eerste boek.

 

De eerste twee pagina’s, uitgespreid op een - natuurlijk - stalen bureau, zijn typerend voor de bedrijfscultuur van de Douma’s: ze zijn ingeruimd voor een grote foto met daarop het voltallige personeel. In totaal 110 personen. Ze worden als het goud van het bedrijf beschouwd. ,,Dat zijn veel mensen, het team dat we samen met hen vormen voelt echt als familie”, laat Geert Jan Douma weten. Saamhorigheid, sociale cohesie en slagvaardigheid stonden en staan hoog in het vaandel bij Douma Staal. Het is bijvoorbeeld jarenlang zo’n gewaardeerde gewoonte geweest dat de inmiddels overleden oud-receptioniste Pia Lautenbach en oud-boekhouder Henk Boelens met hun mondharmonica’s steevast een muzikale serenades brachten aan een collega die zijn of haar verjaardag vierde.

Douma Staal gaat als hecht familiebedrijf, zo benadrukt de huidige directeur, eerder voor continuïteit en investeringen, dan voor het hoogste financieel gewin. Dat met volle steun van de door Geert Jan Douma gekoesterde Raad van Commissarissen die bestaat uit Jos van Winkelen, Jos Paques en Tim Berger.

De hoofdvestiging aan de Voltastraat 5, waar in 1980 een staalmagazijn van 8000 vierkante meter in gebruik werd genomen, telt na grote uitbreidingen in 1989, 1994, 2004 en 2015 inmiddels 33.600 vierkante meter dat plaats biedt aan een computergestuurd machinepark.

Douma Staal heeft al jaren een innige samenwerking met de regionale transporteur Walinga. Douma Staal redde in 2012 van Fisher Edelstaal in Sneek (12.400 vierkante meter) van de ondergang. Douma: ,,Een mooi bedrijf dat prachtig binnen Douwe Staal past”.

Dit voorbeeld van onvervalst maatschappelijk bewust ondernemen waarmee de stad werkgelegenheid behield en circa 20 mensen hun baan, bracht het bedrijfsoppervlak van Douma Staal op totaal 46.000 vierkante meter, zeg maar globaal dik zeven voetbalvelden naast elkaar. Jan Annes Douma die in 1887 met een wagenmakerij aan de Lemsterstraatweg (nu Lemmerweg) eigenlijk de basis legde voor het familiebedrijf had het toen nooit kunnen dromen.

Volgend jaar staat de volgende uitbreiding aan de Kamerlingh Onnesstraat op stapel. De ruimte van 3500 vierkante meter gaat plaats bieden aan een door Douma Staal bestelde lasersnijmachine voor zware stalen profielen. Douma Staal is het eerste bedrijf in Nederland dat over een dergelijke machine gaat beschikken. Het vergt een investering van totaal 2,5 miljoen euro voor machine en infrastructuur.

Een investering van een familiebedrijf dat voortdurend bezig is met de toekomst, met behoud van de kernwaarden zoals saamhorigheid en zakelijke waarden die de eerste generatie Douma, Geert en Sippe met Douma’s IJzerhandel in de 50- en 60-ger jaren al aanhield aan het Grootzand en de Singel.

Geert Jan Douma en echtgenote Marianne betrekken in gezinsverband hun drie kinderen zoveel mogelijk bij de onderneming. ,,Open en eerlijk naar elkaar toe”, zegt de trotse vader van het gezin daarover. Hoe het later wordt ingevuld is nog onduidelijk. Het hele gezin, schuift in aanwezigheid van ter zake kundigen, regelmatig aan tafel. Afhankelijk van hun interesse en kennis kunnen de kinderen zich bijvoorbeeld richten op de sociale-, bedrijfskundige- of technische aspecten van het bedrijf. Ze gaan om zich in te leven in de manier van werken binnen Douma Staal stage lopen binnen het bedrijf.

,,Zo komen ze te weten wat het betekent om eigenaar of bestuurder van de onderneming te zijn. Door met elkaar te praten en mee te draaien krijgen ze kennis over alles wat er om gaat in een ons bedrijf”, zegt Douma. Door zijn mogelijke opvolgers zoveel mogelijk kennis en inzicht te verschaffen over verantwoordelijkheden binnen een onderneming hoopt hij te voorkomen dat het, zoals nogal eens bij familiebedrijven placht te gebeuren, mis gaat na een opvolging door een niet goed voorbereide nieuwe generatie.

Onder het vol met zonnepanelen liggende dak van de grotendeels in het groen verscholen bedrijfscomplex met uitzicht op de A7 wordt met vertrouwen uitgekeken naar de toekomst. Zoals gezegd liggen de volgende investeringsplannen klaar om in 2020 te worden uitgevoerd in het streven nog generaties lang ijzersterk te blijven.