Karaktervol ’oud’ fruit in boomgaard

SNEEK - Appels en peren met een karaktervolle smaak. Het fruit hangt momenteel voor het grijpen in een publieke Sneker boomgaard met circa zestien oude fruitrassen.

Takken van de iets meer dan manshoge appel- en perenbomen in de boomgaard langs de spoorsloot bij het voetgangers- en fietstunneltje tussen de wijken De Zwette en de Loten buigen door onder het gewicht van het fruit. ,,Rijkdragend”, knipoogt de vlakbij de boomgaard wonende Hans Koppen. Hij wil zich beslist geen boomgaardbeheerder of iets dergelijks noemen, maar zo nu en dan even een oogje in het zeil houden doet hij met liefde.

En ondertussen plukt hij net als enkele buurtgenoten graag even een appeltje voor de dorst. ,,Het is fruit met karaktervolle smaak”, weet Koppen. ,,We maken er ook wel appelmoes van. Puur natuur en erg lekker kan ik je vertellen.” 

 

Het onderhoud van de boomgaard zoals grasmaaien en snoeien is in handen van de gemeente Súdwest-Fryslân. Afgezet tegen de beperkter geworden mogelijkheden bij groenbeheer gebeurt dat tot volle tevredenheid van onder andere Sijmen Wijbenga. Het oud-raadslid van de VVD van de voormalige gemeente Sneek rijdt zo nu en dan met plezier langs de boomgaard. Hij was iets meer dan tien jaar geleden initiatiefnemer tot het planten van oude fruitrassen in Sneek.

 

Bij zijn oude boerderij op De Hemmen stond namelijk ooit een pruimenboompje. Die wilde de Sneker graag bewaren. Via via kwam hij in contact met de stichting Fruit yn Fryslân. Al converserend borrelde het idee op voor een voor iedereen vrij toegankelijke fruitboomgaard in Sneek. In samenspraak met toenmalig wethouder Jan Bargboer viel het oog op een reepje grond dat vanwege wettelijke bepalingen te dicht bij het spoor lag om te bebouwen.

 

In de laatste nog naamloze storm kortgeleden sloeg uitgerekend de fruitboom die oud-burgemeester Arno Brok in 2010 aangeboden kreeg bij zijn vertrek naar Dordrecht tegen de vlakte. Via Bargboer kwam de huidige CdK van Fryslân ter ore dat zijn boom in de Sneker boomgaard ten gronde lag en daar was hij niet zo blij mee. ,,Maar”, weet Koppen, ,,nadat wij de gemeente hiervan op de hoogte stelden, is de boom razendsnel overeind geholpen. En volgens mij kan hij meer hebben dan wij denken.”

Op dit moment, ruim tien jaar na de officiële ingebruikname, groeien en bloeien de fruitbomen als nooit tevoren. Het gaat om perendragers met welluidende namen als Witte Kozijn; Kortstondig Winterbergamot, de Dirkjespeer en de Zwijndrechtse Wijnpeer. Daarnaast staan er minstens elf appelboomrassen zoals de Dokkumer Nije, Doeke Martens, Luntersche Pippeling, Notarisappel, Schoone van Riephof en de onvolprezen Bellefleur.

 

Ze dragen zoals gezegd fruit met karakter. Belangstellenden kunnen er zo een fruitschaaltje mee vullen. ,,Ja hoor”, zegt Wijbenga. Zo hebben we het toen afgesproken. De boomgaard is toegankelijk voor iedereen.” De overvloedig vrucht dragende oude rassen dagen uit tot een ouderwets momentje van ‘hofkesjonge’. En dat is nog niet eens illegaal ook