Natuurexcursie gekoppeld aan creatieve workshop

SNEEK - Beeldend kunstenaar Marije Bouman en natuurgids Lydia Barkema uit Sneek hebben hun handen ineen geslagen en bieden komende herfst drie inspirerende workshops aan. Het is een combinatie die niet vaak voorkomt: de natuur beleven tijdens een excursie en daarna in een karakteristiek atelier al het moois dat er te zien is uitwerken.

het tweetal heeft een programma samengesteld dat op drie verschillende tijden gevolgd kan worden. Atelier en wandelgebied zijn binnen loopafstand van 1 kilometer in de omgeving van Hoornsterzwaag. Tussen de excursie en de workshop is een pauze voor koffie en thee.

Lopend vanuit het atelier, gesitueerd in een sfeervol kerkje leidt Lydia Barkema de excursie over een onverhard pad naar een ongerept klein natuurgebied. Hier zijn sporen te vinden van dassen, damherten en andere dieren. Ook groeit er veenmos en zonnedauw. De groep wordt geattendeerd op wat er allemaal te zien is en krijgt uitleg over alles wat er leeft. Aan het eind worden er een aantal schetsen naar de natuur gemaakt en de impressies worden uitgewerkt in het atelier van Marije Bouman.

Van tevoren liggen daar al allerlei materialen klaar zoals grote vellen papier, potlood, houtskool, krijt en aquarel. In het kerkje valt een prachtig licht, het is er ruim en er zijn meerdere tafels om aan te werken. De deelnemers doen bij aankomst de regenlaarzen uit en schuiven bij de kachel voor het uitwisselen van ervaringen en het drinken van een kopje koffie of thee.

Marije Bouman geeft na de pauze uitleg over hoe de tekenmaterialen gebruikt kunnen worden om details, ruimtelijkheid en sfeer in de natuur in beeld te brengen. Daarbij laat zij ook voorbeelden zien van kunstenaars die naar de natuur werkten en geeft zij inzicht in verschillende manieren van benaderen. Het is zeer leerzaam en inspirerend om op deze manier met de natuur en de ontwikkeling van de eigen creativiteit bezig te zijn.

De workshops worden gegeven op 1 oktober, 17 oktober en 6 november van 13.00 tot 17.00 uur. Aanmelden kan via www.kunsthuisdevleugel.nl, Marije Bouman en barkemanatuurlijk@ziggo.nl, Lydia Barkema.