Krasse oud-collega’s uit Sneek samen langs elf fonteinen

SNEEK - Piet Goeman (81 jaar) en Jaring Leenstra (90) uit Sneek hebben het afgelopen jaar de elf fonteinen van Culturele Hoofdstad bezocht. Elke maand eentje. Goeman legde hun gefotografeerde bevindingen vast in een boekje.

Goeman en Leenstra kennen elkaar van vroeger toen ze beide bij de toenmalige firma Kwant werkten aan de Regenboogstraat in Sneek. De eerste werkte op de tekenkamer, de tweede in de werkplaats als kundig vakman op de afdeling telegrafen. Ze woonden tijdens hun werkzame leven ook nog eens bij elkaar in de buurt in de Domp. 

Begin vorig jaar overleed Leenstra’s echtgenote die haar laatste maanden vanwege dementie verbleef in De Ielânen. Leenstra ging elke middag bij zijn vrouw langs. Piet Goeman nam de bij haar uitvaart gestelde vraag om de heer Leenstra niet te willen vergeten serieus. 

 

Samen gingen ze elke eerste maandag van de maand langs één van de fonteinen. Goeman: ,,Wij zijn vorig jaar op maandag 2 juli in Bolsward begonnen en zijn naar de fontein met de vleermuis geweest. Op 8 juli dit jaar was ons laatste bezoek aan de fontein De woeste leeuwen in Workum. Bij alle bezoeken heb ik getracht dit te combineren met een plaatselijk museumbezoek.”

Goeman heeft van hun fonteinenreisjes een fotoboek voor zichzelf en zijn maat gemaakt met omschrijvingen en informatie over de elf steden fonteinen