Brons Sneker zeilteam op NK Regenboog

KOLMEERSLAND - Harry Amsterdam en zijn bemanningsleden Roelof de Vries en Albert Jan van der Wal zijn derde geworden in het Nederlands kampioenschap Regenboog op het Sneekermeer.

Het onder sterk wisselende weersomstandigheden gevaren NK is vandaag afgesloten met de drie laatste wedstrijden waarmee het totaal op 10 kwam. Net niet de beoogde 12 races, maar dat had te maken met de stormachtige openingsdag. Er werd donderdag nog wel gestart maar de eerste race werd door de wedstrijdleiding van de KWS afgebroken. ,,Het ging Spartaans”, reageerde Theo de Vries uit IJlst deelnemer in de 12 op de harde windvlagen die de richting de 30 knopen gingen.

Vandaag was het een stuk rustiger. De eerste plaats die Peter Peet vanaf vrijdag stevig in handen nam kwam zoals verwacht niet meer in gevaar, ondanks een ufd (overtreding van de u-vlag in de start, red) in de tweede wedstrijd van vandaag. Peet, in de 149 zeilend met Matthieu Moerman en Ted Duijvestein, kon dit resultaat aftrekken. Het trio zeilde een ijzersterk NK met louter resultaten bij de beste drie. Drie keer kwam de 149 als eerste binnen. Verder drie keer 2e en drie keer 3e.

,,IJzersterk hoor”, complimenteerde Harry Amsterdam de nu zesvoudig nationaal kampioen uit Den Haag. ,,Maar ook Peter Bijlard was heel sterk”, zei de 70-jarige crack uit Sneek over de stuurman van Regenboog 87. Bijlard, stadgenoot van Peet, krikte met twee zeges vandaag zijn aantal eentjes op naar liefst vijf. Goed voor de tweede plaats in het eindklassement met 28 Regenbogen.

,,Dik tevreden”, zei Amsterdam kort na de finish van de 10e race over zijn eigen NK. De oud-kampioen van 1896 en 1988 zat voortdurend voorin en bevestigde zijn goede vorm van dit jaar - hij werd tweede in de Sneekweek - met het winnen van de voorlaatste race van het NK op zijn thuiswater.

Op zaterdag, windstil begonnen tot er uiteindelijk nog een mooi windje opstak, klom hij naar plaats 3. Aan de twee ontketende Hagenezen kon hij niet tippen en dat is geen schande. Van het missen van de hoofdprijs in Sneekweek op de slotdag baalt hij nog wel. ,,Die hadden we moeten winnen.”

Arjen Snoekc, met zijn team Carel-Jan Zweep en Bote Hettinga dit jaar ook goed op dreef met de 100, was de tweede Fries bij de beste vier. De nu in Groningen wonende oud-Grouster kende een sterke vrijdag, maar moest uiteindelijk Bijlard en Amsterdam voor laten.

Willem Nico Potma, varend met Henk Kraan en Bart la Grouw, kon zich ditmaal niet met de strijd om de titel bemoeien. De oud-olympisch zeiler uit Sneek die in 2009 in de 145 de titel greep op het Sneekermeer, bleef in de 152 op de achtste plaats steken.

Uitslagen NK Regenboog: 1. Peter Peet, Den Haag 18 punten; 2. Peter Bijlard, Den Haag 33,3; 3. Harry Amsterdam, Sneek 47; 4. Arjen Snoekc, Groningen 65; 5. Leo Hartman, Warmond (met o.a. Sneker Sipko Zwart) 72; 7. Jilco Andringa, Naarden 73; 8. Willem Nico Potma, Sneek 84; 14. Steven Boersma, Sneek 112; 17. Peter Schuil, Sneek 139; 18. Douwe Zwart, Goutum 141; 19. Theo de Vries, IJlst 148; 20. Vincent Hoes, Sneek 150; 22. Angela Brandsma, Sneek 158; 23. Fetze Reitsma, Oppenhuizen 163