Amsterdam klimt naar derde plaats

KOLMEERSLAND - Stuurman Harry Amsterdam uit Sneek en zijn bemanningsleden Roelof de Vries en Albert-Jan van der Wal zijn vandaag een plaats geklommen in het tussenklassement van het morgen eindigende Nederlands kampioenschap zeilen in de Regenboogklasse.

Het Sneker drietal in de 141 kwam vandaag in de vier gevaren wedstrijden op het Sneekermeer als 5, 7, 2 en 6 binnen. Daarmee gingen ze de beide oud-Grousters Jilco Andringa en Arjen Snoekc voorbij. Verantwoordelijk voor de grootste sprong in het klassement was Peter Bijlard uit Den Haag die in de 87 dankzij liefst drie 'eentjes' nu tweede staat. Veel meer zit er zo goed als zeker niet in, want zijn plaatsgenoot Peter Peet heeft een stevige voorsprong op de rest. Peet , in de 149 zeilend met Matthieu Moerman en Ted Duijvestein, noteerde zijn derde eerste plaats en finishte verder als derde (aftrekbaar), tweede en nog eens derde. 

Peet staat op kop met slechts 10 punten na zeven wedstrijden. Bijlard staat op 26,3 punten (hij krijgt voor race 2 een gemiddelde uitslag, red), Amsterdam heeft 27 punten. Achter hem staat Snoekc (35 punten). Andringa is onder andere na een bfd (zwarte vlag overtreding) naar plaats 6 gezakt.

De dag begon moeizaam vanwege windstiltes en in buien draaiende wind. ,,Maar ons geduld werd beloond", zei wedstrijdleider Johan de Visser toen pas na drie uren op het water de 28 bogen goed van start konden. Daarna volgden nog drie wedstrijden. Op de slotdag morgen staan nog drie wedstrijden gepland. 

Het NK Vrijheid lijkt een spannende ontknoping te krijgen morgen op het Heegermeer. Anne Halma heeft Wouter Boekel uit Scharnegoutum van de eerste plaats verdreven. Maar het verschil tussen de twee bedraagt slechts een punt. Halma wist vandaag twee van de vier wedstrijden te winnen. Boekel, de beide eerste races won gisteren, noteerde met de 13 de klasseringen: 3, 3, (13) en 2. In de G2 zijn Wouter Sonnema en Mark de Jager dichtbij de titel.