Drachtster hockeyploegen gaan voor promotie

DRACHTEN Na vorig jaar weer een heren 1 team ingeschreven te hebben, is het Drachtster hockeyvereniging de Graspiepers voor dit seizoen gelukt om weer met een eerste damesteam mee te doen aan de bondscompetitie.

In seizoen 2016/2017 was er voor het laatst dames 1 binnen de club. Dat team speelde in de derde klasse en eindigde niet onverdienstelijk in de middenmoot. Helaas voor de Graspiepers bleek het team niet genoeg speelsters te behouden voor een nieuw seizoen dames 1. Vanaf het komende seizoen staat er weer een team, en dat is iets waar de club trots op is.

“Dit team is een mix van meiden die vorig jaar in de A-jeugd speelden en speelsters die al enkele jaren ervaring in dames 1 hebben. Daarnaast zijn er van buitenaf een viertal meiden naar de club gekomen”, zo introduceert manager Muriel Walinga haar team. “Het team heeft samen als doel gesteld dat ze binnen drie jaar weer een paar klassen hoger spelen en daar willen ze dit jaar de basis voor leggen.”

Nieuw tijdperk

Aanvoerster Cecile Numan is het hier mee eens: "Dit dames 1 gaat een nieuw tijdperk tegemoet. We willen ons terug vechten in de derde klasse en ons laten gelden in deze competitie." Volgens Numan ligt de kracht van dit nieuwe team vooral in de onbevangenheid waar het team de competitie mee start. "Onze focus zal liggen op het samenvoegen van de individuele krachten en daar een team van te maken."

Het herenteam van de Graspiepers beleefde vorig seizoen hun eerste jaar in de bondscompetitie en kende een enigszins verrassend sterk seizoen. De mannen eindigden als tweede op de ranglijst en dat gaf recht tot een plek in de play-offs voor de derde klasse. Een plek die net niet werd behaald, wat er voor zorgt dat het team opnieuw uit komt in de vierde klasse. In bekercompetitie Silver Cup strandde het team in de vierde ronde, als één van de weinige overgebleven teams uit de vierde klasse.

Potentieel

Trainer/coach Jort Kooijman denkt dat zijn team mee kan draaien in de hoogste regionen van deze klasse. “Al wordt het wellicht minder eenvoudig dan vorig seizoen. Het is een jong en ambitieus team, maar met ontzettend veel potentieel.” Aanvoerder Robin Walinga vult aan: “Met nog twee weken voorbereiding te gaan, is er nog wel werk aan de winkel. Een aantal goede spelers is vertrokken, maar de groep is aangevuld met jongens uit de A1. Na vorig jaar zo dicht bij de derde klasse te hebben gezeten, is iedereen gebrand om dit jaar promotie veilig te stellen.”

Voor Graspiepers dames 1 start de competitie zondag 8 september met een thuiswedstrijd tegen Hoogeveen (12.45 uur). Heren 1 speelt zondag 15 september hun eerste wedstrijd. Zij gaan dan op bezoek bij HVA in Assen (14.45 uur). In de bekercompetitie Silver Cup zijn de dames thuis gekoppeld aan opnieuw Hoogeveen (20.30 uur op vrijdag 20 september) en de heren lootten een uitwedstrijd in Harlingen (20.30 uur op vrijdag 27 september).