Orgelconcert door Jonathan Dimmock

SNEEK De Amerikaanse organist Jonathan Dimmock geeft maandag 26 augustus vanaf 20 uur een orgelconcert op het orgel van de Martinikerk in Sneek. Het is de tweede maal dat deze gerenommeerde organist uit San Francisco hier concerteert. Het programma omvat een verscheidenheid aan Amerikaanse orgelmuziek en werken van Johann Sebastian Bach.

De tijden dat jaarlijks drie of vier buitenlandse organisten naar Sneek kwamen om het internationale karakter van de Sneker orgelconcertserie gestalte te geven lijken voorbij. Des te plezieriger is het dat Jonathan Dimmock, die hier ook in 2017 het orgel bespeelde, zijn opwachting maakt. Dimmock is een concertorganist met een zeer breed repertoire. Hij studeerde af aan Oberlin Conservatory en Yale School of Music. Ook studeerde hij in Engeland en vervulde er de eervolle functie van Organ Scholar of Westminster Abbey in London. Thans is hij organist van de California Palace of the Legion of Honor en van de San Francisco Symphony.

Jonathan Dimmock gaf het door hem samengestelde programma de subtitel mee van An American Landscape. Het bestaat uit een mix van oorspronkelijke Amerikaanse orgelmuziek en muziek van Amerikaanse bodem die voor orgel is gearrangeerd. De meeste van deze muziek heeft een religieuze inspiratie.

Dat geldt niet voor het openingswerk Hoe-down uit Rodeo van de bekende componist Aaron Copland in een arrangement van de concertgever. Componisten als Craig Phillips van wie Dimmock de meerdelige Archangel Suite speelt en David Hegarthy met een Appalachian Triptych gaven hun composities verwachtingsvolle namen mee. Cary Rathcliff en John Karl Hirten met respectievelijk Psalm 98 en Ein feste Burg geven de toehoorder waarschijnlijk meer houvast.

Jonathan Dimmock beëindigt zijn concert met twee werken van Bach: de bekende Dorische Toccata en Fuga (BWV 538) van elkaar gescheiden door de ragfijne manualiter bewerking over Vater unser im Himmelreich (BWV 683).