Ingezonden: Station Oudega

Over ingezonden stukken kan niet worden gecorrespondeerd. Zij kunnen ook niet worden teruggezonden. Anonieme inzendingen worden niet in behandeling genomen. De redactie behoudt zich te allen tijde het recht voor de stukken in te korten en houdt zich niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Station Oudega

Als inwoner van Oudega maak ik me al langere tijd zorgen over het toenemen van de toeristendruk. En ik weet dat ik niet de enige ben.

Er wordt altijd maar gesproken over het stimuleren van het toerisme; meer meer meer. Maar meer is niet altijd beter………

Meer toeristen, meer mensen brengt niet alleen meer omzet, maar ook meer overlast: geluid, auto’s, afval, mensen die hun hond in het weiland laten lopen, vissers die de walbescherming beschadigen, enz enz.

Op de wegen en fietspaden is de drukte erg toegenomen, door het centrum van het dorp rijden is regelmatig een uitdaging: toeristen hebben de vreemde gewoonte om midden op de weg te lopen. Op het fietspad wandelen is bij mooi weer geen ontspanning meer.

Toeristen zorgen regelmatig voor gevaarlijke situaties bij de trein door een hek te openen en selfies te nemen op de spoorbrug!

In de loop der jaren zijn er steeds meer rustgebieden aangetast door het aanleggen van fietsnetwerken en vaarroutes. Zoals o.a. de onlangs geopende Reidmarroute. Vaarwel één van de zeldzame rustgebieden in Nederland…… Waar tot voor kort nog de vogels en andere dieren rust konden vinden. Waar vinden ze dat nog? En nu zou er dan weer een station moeten komen om nog meer toeristen te trekken….

Wat is dat toch dat alles maar gebruikt moet worden voor ons plezier? Dat alles moet wijken onder het mom van goed voor de economie, goed voor de werkgelegenheid?

Waar is het einde van het consumeren van de aarde door de mens? Wanneer is het genoeg? Als alles kapot is? Als het toerisme teveel wordt, zoals al gebeurt in Barcelona, Amsterdam, Giethoorn?

Ik zat net het stukje over station Oudega te lezen toen in het nieuws het Italiaanse dorp Cinque Terre werd besproken: de toeristendruk is daar zo uit de hand gelopen dat de burgemeester maatregelen wil treffen. Laat het hier niet zover komen!

Het beschermen van de natuur staat hoog op het lijstje van politieke partijen, totdat iemand iets bedenkt en dat heel leuk weet te vertellen. Onder het mom van “genieten van de natuur en de stilte” wordt dit juist geweld aangedaan.

Als “gewone burger” voel ik me vaak machteloos. Het grote geld, de Heilige Economiekoe, de Gouden Toerismekoe blijkt altijd te winnen.

Hou op met dat Rupsje-Nooit-Genoeg-gedrag en ga in plaats van meer-meer-meer de focus leggen op het op peil houden van de huidige toerisme- recreatiedruk en deze niet verder te laten groeien. Nu is het voor de (meeste) inwoners van Oudega nog acceptabel.

Laat Oudega en wellicht gemeente Súdwest-Fryslân het eerste dorp en gemeente zijn om anders te kijken en denken. Ik zou werkelijk diep respect hebben voor bestuurders die het lef hebben om deze uitdaging durven aan te gaan!!!

Francis Vronik, Oudega SWF