Johan Gijzen en Harm-Jan de Kroon vlammen in Oudemirdum

OUDEMIRDUM Afgelopen weekend was er heel wat testosteron te vinden op één plein. Op de Brink in Oudemirdum kwam na dertig jaar een einde aan het wachten van het antwoord op de meest basale vraag onder menig manvolk: wie is er de sterkste?

Onder bezielende leiding van Mister sterkste man Wout Zijlstra en het massaal opgekomen publiek werden de deelnemers gepushed om het onderste uit de kan te halen. Het was een schitterend evenement, waarbij lokaal talent verrassend goed kon meedoen in de strijd.

In drie klassen werd er gestreden, te weten heren -105 kg, heren +105 kg en de damesklasse. De grote favoriet Bart Helmholt uit Burgum heeft zijn zinnen gezet op de Nederlandse titel -105 kg, maar voor nu woog hij 108 kg. Hij had namelijk wat feestjes gehad, aldus Zijlstra. Zodoende was hij verplicht om zich te meten met “de zware jongens”.

Buffelen met de kilo’s

De veelvoudig prijswinnaar in het fierljeppen is een topsporter pur sang en heeft zijn nieuwe liefde ontdekt: buffelen met de kilo’s! En dat hij in deze sport veel potentie heeft, bewees hij ook weer in Oudemirdum. Hij deed een klasse hoger mee en eiste onmiddellijk de titel op. Helmholt won twee van de vijf onderdelen en snelde bij de timberwalk (in elke hand een boomstam van 100 kg) naar een nieuw Nederlands record van maar liefst 100 meter.

De oerkreet was in Nijemirdum te horen en het publiek ging op de banken voor deze schitterende prestatie. De jonge Berltsumer krachtpatser Willem Rondon werd knap tweede, terwijl Hedzer Wiersma uit Leeuwarden beslag legde op het brons. Jouster Johan Waterlander completeerde het gezelschap met een vierde plek. In de klasse -105 kg was het ook ongemeen spannend.

Plaatselijke helden

Vooral ook omdat de twee plaatselijke helden Johan Gijzen en Harm-Jan de Kroon in actie mochten komen. De beide Oudemirdumers kregen lucht van de plannen om deze wedstrijd naar Gaasterland te halen en wilden graag vlammen voor eigen publiek. Een intensieve training volgde, waarbij regelmatig de gang naar Folsgare werd gemaakt. Daar zit het zenuwcentrum van de sterke mannen. Wout Zijlstra heeft het grootste gedeelte van zijn boerderij ingericht als gym, waarbij ook de meeste onderdelen te trainen zijn die worden gebruikt bij de wedstrijden. De Kroon en Gijzen waren goed voorbereid, maar op het moment suprème moest het natuurlijk wel even gebeuren. Op een plein in eigen dorp met 700 toeschouwers boven jezelf uitstijgen is natuurlijk geen makkie. Spanning alom, maar in de koppies zat het goed bij beide heren. Ze deden zelfs heel goed mee in de strijd en eindigden exact in de middenmoot. Harm Jan de Kroon werd onder andere derde bij het accutillen (hij hield het gewicht 1:02 minuut voor zich uit) en eindigde op een schitterende vierde plek. Een fractie daarachter op de vijfde plek, het scheelde maar een halve punt, eindigde Johan Gijzen.

Timberwalk

Zijn beste prestatie was de timberwalk. Het “thuispubliek” was in extase toen hij maar liefst 45 meter ver kwam met die loeizware boomstammen van elk 100 kg. Een schitterend moment, waarbij hij bij menig Oudemirdumer zorgde voor “pikefel op ‘e earmen”. In dit deelnemersveld van acht sterke mannen eindigde de nog maar 23-jarige Sneker Hans Kramer bovenaan in klassement. Hij plaatst zich hiermee, samen met de reeds geplaatste Helmholt, voor het NK later in november. John Mark Bolwerk uit Zutphen werd tweede, terwijl Kevin Veenema uit Bontebok de derde plek opeiste. Nieuwkomer Jetse Bokma uit Hindelopen liet zich ook niet onbetuigd en werd knap zesde. Kevin Dam uit Lemmer eindigde als zevende en Jimmy van Oerle, alias het beest van Bolsward, bezette de laatste en achtste plek.

Dames strijden net zo hard

Maar ook de dames lieten zich niet onbetuigd. Het kwartet sterke vrouwen maakte er een mooie show van. Maar van echte strijd was in het klassement geen sprake. Terschelinger havenmeester Liesbeth de Haan bleek oersterk en eiste de eerste plek op. Maar ook Fransina Wiersma had menig man uit het publiek achter zich gelaten, zo werd wel duidelijk tijdens de onderdelen. Met haar zilveren plak behaalde ze het maximale resultaat. Li An uit Drachten werd nog nipt derde, vlak voor Jenna Bok uit Pingjum. De Haan en Wiersma hebben zich hiermee geplaatst voor de sterkste vrouw van Nederland, ook later in november.