'Snelle evaluatie van Sneekweek nodig'

Nu de rookwolken rondom het afgelaste Garden of Dance zijn opgetrokken, is het tijd voor een evaluatie. Raadsleden willen na de zomer zo snel mogelijk terugblikken op het last-minute besluit.

Habtamu de Hoop, PvdA'er, 21 en het jongste raadslid van Súdwest-Fryslân is teleurgesteld. Garden of Dance had wat hem betreft door moeten gaan. „Ik heb nog nooit zoveel appjes van leeftijdsgenoten gehad over gemeentepolitiek. Voor mijn generatie is de Sneekweek de Garden of Dance. Het is echt hartstikke zonde.” De Hoop was zelf ook elk jaar op de ‘Garden’ te vinden.

Waarom duurde het zo lang?

Andere raadsleden vragen zich vooral af waarom het zo lang heeft moeten duren voordat er een besluit van burgemeester Jannewietske de Vries was. „It wie al lang bekend dat de gemeentehús-tún net beskikber wie foar de Garden of Dance. De organisaasje, hoareka en gemeente hienen folle earder om tafel moaten mei bewenners”, zegt FNP-fractievoorzitter Corrie Bergstra.

Rowdy van der Veen (GroenLinks), die al eerder in de raad aan de bel trok vanwege het rommelige last-minute vergunningsproces is blij met de afgelasting van het dansfeest. Door de vergunning afgelopen zaterdag te weigeren nam de burgemeester „de enige juiste beslissing”, zegt van der Veen.

Volgend jaar beter

„Maar volgend jaar moet het echt beter”, aldus Van der Veen. Daarbij doelt hij vooral op de informatie richting de raad. De evaluatie van de Sneekweek 2018 lag pas afgelopen april op de bureaus van de raadsleden. Van der Veen: „We moeten niet weer negen maanden wachten op de evaluatie, want dan is het te laat en kun je als gemeenteraad niets meer uitrichten. Nu moet die evaluatie er na de zomer meteen liggen.”

Dat vindt ook zelfstandig raadslid Harmen de Wind: „Volgend jaar moeten we echt meepraten, met dit last-minute besluit is niemand echt tevreden.”

College wil 'reset'

„Wat mij betreft moet die Sneekweek ook echt korter”, geeft de Wind aan. Daarmee zit hij op één lijn met de politie, die al langer aangeeft dat de Sneekweek ingekort moet worden. Het college van b&w zegt toe te zijn aan een ‘reset’ van de Sneekweek. Momenteel buigt zij zich al met ondernemers over die toekomst.

Maar de raad moet meepraten, waarschuwen de raadsleden. Habtamu de Hoop: ,,Voor de komende Sneekweek accepteer ik dat het dit jaar niets wordt. Maar voor volgend jaar moet het echt beter. Dan moet er echt meer te doen zijn voor jongeren. Anders is het doodsteek voor de Sneekweek.”