Traditionele opening Sneekweek

SNEEK - De opening van de 84ste Sneekweek heeft zoals vertrouwd een hoog traditioneel karakter met als hoogtepunt de vlootschouw en het vuruwerk.

Tijdens de vlootschouw op vrijdagavond 2 augustus presenteren de deelnemende zeilklassen zichvanaf de Kolk door de verlichte en met veel publiek omzoomde grachten van Sneek. Het voorprogramma van de vlootschouw begint om 19.30 uur en loopt tot 21.30 uur.

De Vlootschouw start exact om 21.30 uur met alle zeilklassen afgewisseld met diverse muziekoptredens op meevarende pramen. De vlootschouw eindigt met vuurwerk rond 22.30 uur. Dit jaar in het voorprogramma diverse watersportdemonstraties en muziek van de muziekband Glamrock afgewisseld met dweilorkesten. Tijdens de vlootschouw varen ook altijd een paar gastschepen mee, de Boot van het jaar 2019, een solarboot, brandweerboot en boeier Catharina met de panschipper 2019.

Beurtschip 'Dorp Grouw' wordt benoemd tot Boot van het Jaar door Sneek Het originele schip verzorgde vanaf 1910 de beurtvaart van Grou naar Leeuwarden en tussen Grou en Sneek. Het de afgelopen jaren fraai gerestaureerde beurtschip ligt vrijdagmiddag 2 augustus ter bezichtiging voor publiek in de Kolk en vaart 's avonds mee in de vlootschouw.

Dat doet de solarboat van het team DB-20 Solar Boat Racing eveneens. Dit team bestaat uit vier HBO studenten en twee leerlingen van het CSG Bogerman die in samenwerking met hun sponsoren een type V20 solarboot hebben gebouwd. Zij zijn onlangs wereldkampioen in de V20 klasse geworden.

Als team staan ze voor innovatie en zijn hier veel mee bezig. Ze hebben afgelopen seizoen hun eigen hydrofoils ontwikkeld en geproduceerd. Dit seizoen ligt de focus op een nieuwe aandrijflijn en eigen ontwikkelde foils. Hiermee hopen zij de concurrentie voorbij te kunnen varen! Deze zomer varen zij oa races in Akkrum, Purmerend, Groningen en Monaco en natuurlijk in de Vlootschouw Sneek.

De brandweerboot begeleidde Maarten van der Weijden van Sneek naar IJlst op vrijdagavond 21 juni tijdens 11stedenzwemtocht. Op vrijdagavond 2 augustus komt de brandweerboot weer in actie in de Kolk tijdens het voorprogramma van de vlootschouw om daarna ook mee te varen.