Waarom gaat de gemeente zó voorbij aan wat de Snekers zelf willen?

Over ingezonden stukken kan niet worden gecorrespondeerd. Zij kunnen ook niet worden teruggezonden. Anonieme inzendingen worden niet in behandeling genomen. De redactie behoudt zich te allen tijde het recht voor de stukken in te korten en houdt zich niet verantwoordelijk voor de inhoud

De afgelopen jaren was de Stadhuistuin in Sneek ingericht als festivalterrein. Het gemeentehuis wordt echter verbouwd en de tuin is niet meer beschikbaar. In eerste instantie kwam de Veemarkt in beeld als vervangend festivalterrein. Maar dat terrein ligt in een woonwijk... Door de vele bezwaren vanuit met name omwonenden, politie en brandweer ging er al snel een streep door dat plan. Nu is de “Bristolparkeerplaats” definitief in beeld! Zonder dat je als omwonende in het voortraject betrokken bent, zonder dat er tijdens het plannen maken om je mening is gevraagd, worden de omwonenden met een brief op de hoogte gebracht dat Garden of Dance plaatsvindt op de Bristolparkeerplaats. Het resultaat van overleg tussen de organisator, de Gemeente SWF en Sneekweek 2.0.

De Garden of Dance is een supermagneet voor jongeren uit heel Nederland en voor het midden- en kleinbedrijf in Sneek een prachtige bron van inkomsten. Het verhoogt de gezelligheid in de Sneekweek en is goed voor de economie. En laten we eerlijk zijn: Sneek houdt wel van een feestje! De organisatie wil het dancefestival nu door laten gaan op een parkeerterrein. De omwonenden zijn niet betrokken in de voorbereiding, maar mogen, dat is op de inloop-informatieavond bekend gemaakt, hun zienswijzen indienen.

Het parkeerterrein wordt dus een ruimte waar je negen dagen lang vanaf ’s avonds acht uur tot diep in de nacht bijna vierduizend bezoekers kunt laten feesten, kunt laten genieten van gratis dancemuziek. Drank, drugs, fastfood, sanitaire voorzieningen, een plek waar de muziek ‘snoeihard’ kan, waar je lekker uit je plaat kunt gaan, bewaking, het hoort er allemaal bij. Een grootse aanpak, nergens in Europa eerder vertoond! Het Bristolparkeer terrein heet ineens festivalterrein. Een megafestival met bijna vierduizend feestvierende jongeren.

Dat de Garden of Dance er komt is zeker. De organisatie van het evenement heeft al een vergunning aangevraagd bij de Gemeente, de posters zijn gedrukt, via allerlei media wordt al druk reclame gemaakt voor het evenement en de aanpassingen aan de parkeerruimte zijn in volle gang. Onlangs is er een informatieavond voor omwonenden geweest. Omwonenden mogen via een zienswijze zeggen wat ze ervan vinden. Er zijn al ruim honderd bezwaren ingediend. Maar de plannen zijn al rond en de aankondiging staat al op de website! Er is al zoveel geïnvesteerd dat terugdraaien, laat staan niet door laten gaan, geen optie meer is. Op 29 juli 2019 begint de opbouw van het festival.

Er zal sprake zijn van geluidsoverlast, drugsoverlast, rondzwervende bezoekers, de Bristolparkeerplaats en omgeving zullen overbelast raken door alle jongeren die naar het festivalterrein willen komen. Omwonenden, die ’s ochtends gewoon weer naar hun werk moeten, zullen geen oog dicht doen. Zo zal het gaan, tenzij…. De SP is er duidelijk in: een festival van een dergelijk formaat? Fantastisch! Maar het past niet op deze parkeerplaats in een woonwijk.

Burgemeester Jannewietske de Vries lijkt zich er met een Jantje van Leiden af te willen maken en zegt dat bezwaarmakers na het definitieve besluit altijd nog met een spoedprocedure bij de rechtbank terecht kunnen. Het is naar onze mening de taak van burgemeester, wethouders en vooral gemeenteraadsleden om te luisteren naar haar inwoners en daar een actieve houding in aan te nemen! We roepen alle raadsleden op om de omwonenden in bescherming te nemen en nee te zeggen tegen deze megalomane plannen op een parkeerplaats in een woonwijk.

Machiel Aarten, Statenlid SP