BC IJlst viert 35-jarig bestaan

IJLST - ,,BC IJlst is een superenthousiaste club mensen die graag met elkaar sporten. Op hoog niveau, maar ook op recreatief niveau. Het wekelijkse samenzijn schept ook een bepaalde sociale band”, zegt voorzitter Ruud Riemersma over de badmintonclub uit IJlst die dit jaar 35 jaar bestaat.

Dat jubileum wordt zeker niet overgeslagen. Op 11 juli is er een reünie in MFC de Utherne in IJlst waarbij leden en oud-leden welkom zijn. ,,Van tevoren hebben we een diner met de clubleden en aansluitend de reünie. Het is gewoon de bedoeling dat we gezellig gaan kletsen met elkaar. We verwachten best veel mensen.”

De vereniging gaat dan ook aandacht schenken aan de 76-jarige trainer Pino Maccis. Hij is vanaf dag één betrokken bij de club. Pino en zijn vrouw verzorgden in de beginjaren de trainingen van de jeugd. Door afname van leden, is Pino daarna trainer geworden van de jeugd en de volwassenen. ,,Als ze voor het eerst bij mij trainen, dan kunnen ze niet echt een shuttle slaan. Ze spelen zoals ze zijn gewend op de camping. Ik leer ze de shuttle goed terug te slaan, leer ze looptechniek en hoe ze bijvoorbeeld een lob of smash kunnen maken. Er zijn zoveel mogelijkheden bij badminton”, vertelt Pino Maccis.

,,Dat Pino, samen met zijn vrouw, al zo lang verbonden is aan de club, is ook wat de club maakt. Er wordt altijd gedegen training gegeven. Daarmee leer je de tactieken en leer je de sport op de juiste manier. Dat is ook waardoor er gewoon veel beter gebadmintond wordt en waardoor ze winnen”, licht Riemersma toe.

Donderdag is de vaste badmintonavond van de 55 leden van BC IJlst, 40 senioren en 15 jeugdleden. Zij komen onder andere uit Sneek, Heeg, Oosthem, Oudega, Scharnegoutum, Bolsward en IJlst. De vereniging heeft één competitieteam. Dat team speelt in de Zuidwesthoekcompetitie. Die competitie bestaat sinds 2014 en elk jaar werd het team uit IJlst kampioen. ,,Dat ging niet altijd even makkelijk, maar is tot nu toe elk jaar gelukt. Daarnaast won het jeugdteam dit jaar ook een prijs. Dat team speelt zo’n zeven regiotoernooien in een seizoen en in hun categorie waren ze gemiddeld de beste, dus wonnen ze een beker.”

Zelf speelt Riemersma sinds 1996 bij de vereniging. ,,Wat ik zo leuk aan badminton vind, is de explosiviteit van de sport. Het gaat om reactievermogen. En in een partij van een half uur, ga je gewoon helemaal leeg. Het is heel intensief. Ik heb ook jarenlang getennist, maar dat is minder explosief.”

Sinds twee jaar is hij voorzitter van het bestuur. ,,We lanceerden toen een nieuwe website, gingen flyeren en we zien dan ook dat de club groeiende is. Mensen komen ook overal vandaan en blijven na de training hangen. Dat laat wel zien denk ik dat de mensen de sfeer en ongedwongenheid van BC IJlst leuk vinden.”

Mieke van Veen