Heleen Sonnenberg verlaat Weduwe Joustra

SNEEK - Weduwe Joustra moet het vanaf nu doen zonder directrice Heleen Sonnenberg. Zij laat na 25 jaar het familiebedrijf achter zich.

De keuze was voor Sonnenberg niet makkelijk. ,,Vijfentwintig jaar, waarvan vele jaren samen met mijn vader, vol enthousiasme gebouwd aan ons familiebedrijf. Het was geen baan, het was een passie. Ik heb me een ambassadeur gevoeld; voor de Weduwe, voor Sneek en voor Friesland.”, zegt Sonnenberg in een afscheidsbrief.

Heleen Sonnenberg gaat in Den Haag wonen, maar blijft altijd verbonden met Friesland, zo laat zij weten in haar brief.Weduwe Joustra heeft voor het vertrek van Sonnenberg een moeilijke tijd gehad. In 2016 kwam het Sneker bedrijf in financiële problemen doordat aandeelhouder Dirkzwager failliet ging. Het bedrijf koos voor een overname door Boomsma distilleerderij uit Leeuwarden. De emoties van die tijd zitten nog diep. In een charmant bovenzaaltje van het vijftiende-eeuwse pand aan het Kleinzand in Sneek, waar al meer dan anderhalve eeuw beerenburg gemaakt en verkocht wordt, vertelt vinoloog Steve Sibson van Weduwe Joustra over het opkrabbelen van het beroemde familiebedrijf na het faillissement. ,,De afgelopen drie jaar zijn alleen wederopbouw geweest, maar we zijn uit de shit.” Met de komst van de Leeuwarders waait er weer bezieling door de Weduwe, zegt Sibson. ,,We waren amateurs, maar nu zijn we professionals. We hebben daarvoor veel ruimte gekregen.”

Het vertrek van Heleen Sonnenberg zorgt er niet voor dat haar gedachtegoed uit het bedrijf verdwenen is. ,,We moeten een streep onder alles zetten, we moeten opnieuw beginnen. Maar we blijven haar in ons hart altijd koesteren. Heleen is hier niet weg te denken”, besluit Sibson.