Dirk S. Donker start orgelconcerten Martinikerk Sneek

SNEEK - De orgelconcerten in de Martinkerk gaan dit jaar van start op maandag 1 juli aanstaande. Het openingsconcert van de concertserie wordt traditiegetrouw gegeven door de organist van de Martinikerk zelf.

Dirk Donker organiseert dit seizoen voor het laatst de orgelconcerten en geeft tevens voor de laatste keer in zijn functie als organist van de Martinikerk nog een aantal concerten. Het concert begint om 20.00 uur.

Het orgelconcert van maandag is traditioneel van opzet en had bij wijze van spreken ook in 1963, toen Donker voor het eerst een concert in de martinikerk verzorgde, kunnen klinken. Voor trouwe bezoekers zal het een feest van herkenning zijn; het is een doorsnee uit het imposante concertrepertoire van Donker dat in chronologische volgorde de revue passeert.

Donker opent met de grillige Toccata in d van Dietrich Buxtehude en vervolgt met een uitgebreide maar tamelijk verstilde bewerking van Bach over ‘Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’ met de melodie in de tenor. Hij rondt het blokje Barok af met een Voluntary van de Engelsman William Walond.

Duitse en Franse romantiek komen aan bod met werken van Felix Mendelssohn – Praeludium und Fuge in c – en César Franck van wie Donker de ‘Pièce Héroïque’ speelt: een stuk dat op Francks karakteristieke wijze volop recht doet aan de titel.

Het slot van het programma wordt gevormd door een trits Nederlandse 20ste eeuwse componisten van wie Hendrik Andriessen in internationaal opzicht de bekendste is. Donker speelt van hem een van zijn vier ‘studies’ voor orgel; het is muziek die veel boeiender is dan de titel doet vermoeden.

Van zijn leermeester Piet Post speelt hij de uitvoerige partita over ‘De lofzang van Maria’. Donker besluit zijn concert eveneens met een variatiereeks, namelijk van Jacob Bijster over ‘Ick wil mij gaan vertroosten’.