Scholier Daan Coerts van CSG Bogerman Sneek wint zevende editie van de Essaywedstrijd

SNEEK - Voor de zevende keer op rij organiseerde het Pre-University College (PUC) of Society van de Radboud Universiteit dit jaar de Essaywedstrijd voor scholieren uit 5-vwo.

De schrijfwedstrijd kent ieder jaar een ander thema. Dit keer was dat 'Ik (word) beïnvloed'. Er waren 496 essays van 30 scholen. Een vakkundige jury bestaande uit schrijfvaardigheidsexperts van de Faculteit der Letteren en het Academisch Schrijfcentrum Nijmegen boog zich kritisch over de flinke berg papieren. Bij de prijsuitreiking op vrijdagmiddag 14 juni kwam Daan Coerts van CSG Bogerman als winnaar uit de bus.

Op vrijdagmiddag 14 juni kwamen de tien finalisten met hun ouders en docent Nederlands naar de campus van de Radboud Universiteit voor de ontknoping. Daan Coerts van CSG Bogerman werd uiteindelijk als beste essayschrijver van 2019 bekroond. Naast een mooi bedrag aan boekenbonnen ontvangt Daan een wild card waarmee hij kan solliciteren voor het propedeuseprogramma van de Radboud Honours Academy, een prestigieus programma voor excellente studenten. Corinde de Vries van Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem werd tweede en Sanne Breedveld van OSG West-Friesland Hoorn in mocht de derde prijs in ontvangst nemen.

Goede voorbereiding

Voor de Radboud Pre-University College of Society Essaywedstrijd schrijven 5-vwo-scholieren een essay dat gebaseerd is op actuele achtergrondinformatie. Zonder verdere hulpmiddelen moeten scholieren binnen drie aaneengesloten klokuren dit essay schrijven, onder toezicht van de docent Nederlands op hun middelbare school.

Docenten bepalen zelf hoeveel leerlingen binnen hun school deelnemen aan de wedstrijd en op welk moment zij de opdracht uitvoeren. Met zicht op het eindexamen vormt de wedstrijd een extra stimulans om doel- en publieksgericht schrijven te oefenen. De wedstrijd daagt scholieren uit kritisch te denken, een onderbouwde mening te vormen en deze prikkelend en helder te verwoorden. De ervaring leert dat een goede voorbereiding op deze competenties de overgang naar het wetenschappelijk onderwijs soepeler laat verlopen.

Pre-University College

Het Radboud Pre-University College (PUC) of Society wil met haar uitgebreide aanbod aan activiteiten voor zowel scholieren als docenten uit het voortgezet onderwijs de aansluiting van het voortgezet onderwijs op het universitaire onderwijs verbeteren.