Omke Jan slaat bruggen tussen boer en consument

WOUDSEND Ytje de Vries van de FARMily uit Harich vertelt op 21 juni bij de Boergondische ontmoetingsplek Omke Jan in Woudsend haar verhaal over heerlijke, gezonde, maar vooral lokale producten uit de directe omgeving.

Dit binnen het kader van de Streekweek van 20 tot en met 27 juni waarin alles draait om kennismaken met producenten, boeren, lokale voedselinitiatieven, scholen, winkels, horeca en organisaties die zich bezighouden met duurzame voeding en lokale producten uit Friesland.

De Streekweek is ook in het leven geroepen om aan te geven dat door duurzaam lokaal geteelde en gemakkelijk te verkrijgen producten te kopen, de ecologische voetafdruk van Friezen aanzienlijk verlaagd kan worden.

Bij Boergondische ontmoetingsplek Omke Jan in Woudsend is het eigenlijk het hele jaar door Streekweek. Gedurende de helft van het jaar wordt maandelijks een boer uitgenodigd om uit te leggen aan de gasten wat hij of zij doet. En worden zijn of haar producten geserveerd. Dan, maar ook op andere momenten. ,,Dat samenzijn is nodig,´´ vindt Jan Bles van Omke Jan. ,,Want de burger begrijpt de boer niet meer zo goed en de boer de burger niet.´´

Ytje de Vries vertelt een verhaal van een passie, die niet eens zo positief begon. Toen ze startte met het zaaien van groenten, bleek dat weinig succesvol. Veel van de zaaizaden kwamen niet op, jonge plantjes werden opgegeten en het onkruid was enorm. Ze raakte gefrustreerd toen ze niet zelf voor haar eigen voedsel kon zorgen. Nadat ze wisselteelt toepaste en plagen te lijf ging met bloemen en kruiden liep biologische FARMily Markttuin wel. Omke Jan serveert dan heel verbindend een volledig vegetarisch diner met producten uit de FARMily Markttuin.

Meer informatie: www.omkejan.nl, eetbaarfryslan.frl/streekweek-2019/ en www.farmily.nl.