CH Sneek op weg naar mijlpaal

SNEEK Het Concours Hippique Sneek is op weg naar een nieuwe mijlpaal. Van 2 tot en met 9 juni is, zoals de laatste jaren te doen gebruikelijk in Tjalhuizum, de dertigste editie van het grote hippische evenement.

,,De eerste keer was in 1988”, gaat organisator Herbert de Vries terug in de tijd. ,,Dat was op het toen nieuwe bedrijventerrein de Hemmen dat nog bijna leeg was.

Het CH Sneek was destijds één van de eerste avondconcoursen in Noord-Nederland. De Vries: ,,Die formule bleek een schot in de roos. Nadat we ons geslaagde debuut beleefden op een stuk grond waar nu Jurjen van ’t Blik zit, moesten we al snel op zoek naar een andere locatie. Die werd ook gevonden op de Hemmen: de grasstrook tussen Europa Carton en de voormalige stadsrondweg.

,,We hebben daar het concours een lange tijd kunnen houden totdat ook daar ruimtegebrek ontstond”, weet de tot in de haarvaten met de paardensport verbonden De Vries.

Nadat diverse potentiële locaties de revue passeerden kreeg het CH Sneek een nieuwe ruimte aan de Kleasterwei in Ysbrechtum. Daar, op een perceel weiland van Jelle Altenburg, begon de grote groei van het concours. De Vries: ,,Onder andere mede dankzij de inzet van Gerrit de Boer en vele anderen zijn we uitgegroeid tot een toonaangevend concours hippique met meer dan 4000 starts”.

Sinds vijf jaar wordt het CHS in Tjalhuizum gehouden, op de accommodatie van T&H Stables. ,,Het terrein bij Ysbrechtum voldeed niet meer aan de eisen die de ruiters nu stellen. Met name voor de springrubrieken worden zandbodems geëist."

Bij de stoeterij in Tjalhuizum is mede dankzij vrijwilligers en diverse fondsen een gedegen zandpiste gerealiseerd. ,,Qua oppervlakte heeft het CH Sneek wel iets in moeten leveren. Met als gevolg dat het concours nu niet meer 5 dagen duurt maar acht.

De aankleding is professioneel met onder andere een gezellig strodorp met terras waar het voor het publiek een deelnemers goed toeven is. De eerste wedstrijden van het CHS staan voor zondag 2 juni gepland. Een week later is de finale van de strijd om de Grote Prijs van Sneek.