Symposium om vertrouwen in jeugdzorg terug te krijgen

SNEEK Om het vertrouwen in de jeugdzorg weer terug te krijgen, organiseert KieN woensdag 22 mei in het Atrium in Sneek het symposium LEV in de zorg (Leer Elkaar Vertrouwen). Bedoeld voor iedereen die met jeugd en gezinnen werkt: hulpverleners, artsen, onderwijzend personeel, rechters, advocaten, bestuurders en beleidsmakers.

In de jeugdzorg staan gezinnen en hulpverleners altijd onder hoge druk. Er zijn verschillende meningen en de emoties lopen vaak hoog op. Momenteel ligt de jeugdhulpverlening ook nog onder vuur: zowel professionals als gezinnen uiten kritiek in de media. ,,De jeugdzorg is getraumatiseerd”, zegt Charlotte van der Wall, klinisch psycholoog bij ggz-instelling KieN in Sneek. ,,Zorgaanbieders wantrouwen elkaar en werken liever niet samen. Cliënten durven niet alles te zeggen, omdat ze bang zijn dat ze daarop worden afgerekend. Om het vertrouwen in elkaar terug te krijgen, organiseren we dit symposium. We hebben een belangrijke klus te klaren: de beste zorg leveren voor kinderen en jongeren.”

Van der Wall hoopt dat het symposium helpt om verbindingen te leggen en begrip te kweken. In workshops en filmbeelden komen veel ervaringsdeskundigen aan het woord. ,,Zij kunnen terugblikken en vertellen wat wel en niet hielp. Hun verhalen bevatten veel eye-openers.” Workshops zijn er ook van een huisarts/teamcoach (over meer vertrouwen in teams krijgen) en een advocaat familierecht die zich omschoolde tot relatietherapeut. Toen zij zelf moeder werd, vroeg ze zich af of ze als advocaat wel in het belang van het kind handelde door één van beide ouders bij te staan. Ze kijkt nu met ouders hoe ze samen als collega-opvoeders samen verder kunnen.

Speciaal voor het symposium is een escaperoom gebouwd, waarin de spelers bij een cliënt thuis en in het kantoor van een hulpverlener komen. Onder tijdsdruk moeten ze allerlei handelingen uitvoeren. ,,We willen speelsheid en creativiteit aanmoedigen”, zegt Van der Wall. ,,In zo’n escaperoom kijk je weer op een heel andere manier naar het thema.”

Zelf opent ze het symposium met een pleidooi om geen kinderen meer uit huis te plaatsen. ,,Alle ouders én hulpverleners zijn goedwillend, daarvan ben ik overtuigd. Als we kinderen uit huis halen, halen we liefhebbende ouders uit hun kracht. Dat kan anders, als wij anders denken. Bijvoorbeeld: als je weet dat er vaak tussen 17 en 19 uur klappen vallen, dan zorg je dat er dán hulp is. Op deze manier kunnen we met hetzelfde geld meer dingen doen.”

Voor meer informatie: www.kien.nu

 

Noot voor de pers: voor meer informatie kunt u contact opnemen met psychiater Elbert Jaap Schipper, tel. 06-33672446 of klinisch psycholoog Charlotte van der Wall, tel. 06-21633272.