BAS en Filmhuis herdenken Roma en Sinti

SNEEK - Met een speciaal concert, een expositie en een film herdenken Galerie BAS10 en het Filmhuis Sneek zondag 19 mei de verschrikkingen rond de Roma en Sinti in de Tweede Wereldoorlog.

Op deze dag wordt er voor het eerst landelijk herdacht dat het 75 jaar geleden is, dat het grote transport van Roma en Sinti vanaf Westerbork naar Auschwitz/Birkenau heeft plaatsgevonden. Galerie BAS besteedt hieraan aandacht door een concert van Stochelo Rosenberg (van het Rosenberg Trio) en een lezing van beeldend kunstenaar Ron Glasbeek over zijn expositie Berookte Beelden. In Cine Sneek wordt voorafgaand de film Django vertoond, over het leven en de muziek van Django Reinhardt, de Belgische Sinti.

De expositie in BAS behelst oorlogstaferelen en portretten van overlevers van de Holocaust, waaronder orkestleider Tata Mirando die in de oorlog onderdook bij Circus Tony Boltini. Daarnaast zijn er ook naoorlogse taferelen uit woonwagenkampen te zien, portretten van markante hedendaagse Roma en Sinti vrouwen en nog veel meer. Glasbeek exposeerde dit werk onder andere tijdens de zigeunerherdenking in herinneringscentrum Kamp Westerbork, bij de Europese Commissie in Brussel en in het Museum voor Romacultuur in Brno/Tsjechië.

De film Django begint om 13.00 uur in Cine Sneek en duurt tot plus minus 14.30 uur. Daarna is er gelegenheid om naar de galerie aan de Suupmarkt 10 te lopen, waar het concert van Stochelo Rosenberg om 15.00 uur begint. Om circa 16.00 uur houdt kunstenaar Ron Glasbeek zijn toespraak, waarna Rosenberg de middag afrondt met zijn prachtige muziek.

Op 19 mei komen er veel zaken samen. De locatie van galerie BAS aan de Suupmarkt 10 is historisch omdat vanuit dit pand de dames Masselink hun verzetsdaden in Sneek organiseerden. Een andere bijzondere omstandigheid is dat Stochelo Rosenberg als bijzonder genodigde speelde tijdens de Internationale première van Django in 2017 in Boedapest. Het Rosenberg Trio was internationaal bekend als vertolkers van de muziek van Django Reinhardt.