Súdwest-Fryslân zoekt haar inwoners op

SNEEK Onder de naam ‘Rondje Súdwest’ maken raadsleden en medewerkers van Súdwest-Fryslân de komende weken een tournee door de gemeente. Tijdens het rondje willen zij de mening van de inwoners horen over de leefomgeving, als basis voor de omgevingsvisie ‘Een gezond Súdwest-Fryslân in 2040’.

De omgevingsvisie? ,,Dat heeft misschien wat uitleg nodig”, zegt wethouder Gea Wielinga. ,,De omgevingsvisie heeft alles te maken met de Omgevingswet, die in 2021 in werking treedt.” De nieuwe wet geeft veel ruimte voor de visie en wensen van de inwoners over hun leefomgeving. Daarmee verandert de rol van de gemeente van sturend naar dienstverlenend. Wielinga: ,,De gemeente schrijft straks niet meer voor hoe de leefomgeving wordt ingevuld, maar is in gesprek met de inwoners.”

Inwoners en gemeente ontwikkelen samen een omgevingsvisie. Deze visie is voor de gemeenteraad bepalend voor het beleid op de lange termijn. Het gaat om de ontwikkeling, inrichting, bescherming en behoud van de leefomgeving. ,,Niet alles kan binnen de beperkte ruimte die we hebben”, zegt Wielinga. ,,Soms kan in een gebied bijvoorbeeld economische groei ten koste gaan van leefbaarheid, natuur ten koste van bereikbaarheid en omgekeerd. Dit vraagt om keuzes.”

Voorbeelden van onderwerpen waarover inwoners kunnen meepraten zijn lucht en geluid, natuur en recreatie, klimaat, duurzaamheid, veiligheid en gezondheid. Wielinga: ,,Samen met de gemeente plannen maken, dat klinkt toch beter dan afwachten wat er van achter de bureaus wordt bepaald?”

Súdwest-Fryslân vindt het belangrijk dat jongeren inbreng leveren: zij zijn de toekomst.

Rondje Súdwest gaat dan ook langs bij diverse scholen, evenementen/markten en buurthuizen. De eerste bijeenkomst is op 6 mei in It Dielshûs in Wommels. Waar en wanneer Rondje Súdwest bij jou in de buurt komt, is te vinden op samensudwestfryslan.nl