Flip van Doorn schrijft al 15 jaar boeken, fiets- en wandelgidsen

IJLST Flip van Doorn schrijft al 15 jaar boeken, fiets- en wandelgidsen. Vorig najaar kwam zijn nieuwste boek ‘Een verzonnen koninkrijk’ uit. Hierin verhaalt hij over onze nationale mythe.

,,Mijn opa was schoolmeester”, vertelt de in IJlst wonende Flip van Doorn. ,,Hij gaf me bijles in grammatica en bracht me al jong de lol in het schrijven bij. Toen ik later ging reizen, hield ik dagboeken bij. Die stonden aan de basis van de reisreportages en -gidsen die ik schreef en nog steeds schrijf.”

Van Doorn maakte een serie zeer succesvolle reisgidsen, waaronder ‘1000 plekken die je echt gezien moet hebben – Nederland’ en een deelgids met 200 bijzondere plekken in Friesland. Ook voor reportages in dagblad Trouw reisde hij kriskras door het land. Onderweg viel hem op dat de geschiedenis vaak anders was verlopen dan hem op school was geleerd. Zo ontstond het idee voor zijn boek ‘Een verzonnen koninkrijk, het verhaal van onze nationale mythe’.

,,Vooral in de politiek – en van links tot rechts – wordt van alles geroepen over de Nederlandse geschiedenis en identiteit. Daarbij wordt vaak teruggegrepen op mythes uit het verleden. Voor dit boek ben ik op zoek gegaan naar de feiten. Ik ben letterlijk bij de bodem begonnen. Gravend in mijn achtertuin in IJlst stuitte ik al snel op een kleilaag vol schelpjes. Stel je voor, dit was nog niet eens zo lang geleden de zeebodem. Gaasterland is vormgegeven door gletsjers. Als die er niet waren geweest had Friesland niet bestaan.”

Na de geologie onderzocht Van Doorn ook het ontstaan van grenzen, taal en godsdienst in Nederland. ,,Het hangt allemaal met elkaar samen,” verduidelijkt hij. 

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad.