Woensdag alles of niks voor VC Sneek

SNEEK - Woensdag nog een keer de dood of de gladiolen. Alles of niks. VC Sneek moet wel. Het is de laatste kans voor de ploeg die vanmiddag ook het tweede kampioensduel tegen Sliedrecht Sport kansloos verloor in iets meer dan een uur: 0-3 (8-25, 21-25 en 19-25). Er is een klein wondertje nodig om nog een kans te maken op de landstitel.

Sliedrecht Sport heeft over drie dagen al de kans om in eigen huis het kampioenschap te prolongeren. Sneek hoopt nog, ondanks dat het in de eerste twee duels vrijwil niks in de melk te brokkelen had, op een vergelijkbare stunt als in de play offs toen het na een 2-0 achterstand de gedoodverfde kampioen alsnog wist te verslaan.

Daar moet de formatie van trainer Paul Oosterhof zich aan vast houden. ,,We moeten 100 procent top zijn en als hun dan een iets mindere dag hebben kunnen we ze pakken. Dat hebben we een keer voor elkaar gekregen en waarom zou het niet nog een keer kunnen”, aldus de coach die na afloop van het tweede verliesduel - misschien tegen beter weten in - nog niet van opgeven wilde weten.

Hij kent de ongelooflijke veerkracht van zijn nu tot twee keer toe murw gebeukte speelsters, maar of er een nieuwe stunt in zit en of dat scenario reëel is is de grote vraag. Kwalitatief steekt Sliedrecht Sport er in de eredivisie met kop en schouders bovenuit. De ploeg van oud-Sneek speelster Vera Koenen was vanmiddag ook nog eens zo scherp als een mes en gaf Sneek geen enkele kans.

,,Wij wilden ze serverend onder druk zetten en van daaruit porberen onze puntjes te maken. Maar het was echter Sliedrecht dat vanaf moment één het heft in handen nam en hield. Ze waren ijzersterk vanaf het begin en hebben ons voortdurend onder druk gehouden”, keek Oosterhof onder andere terug terug op het begin van het duel.  Dat verliep desastreus voor zijn team. Sliedrecht Sport vuurde vanaf de serveerplaats de ene na de andere kanonskogel op de Sneker passers af. Met als gevolg dat er nauwelijks scoringskansen kwamen voor de thuisploeg. In een stief kwartiertje was het 8-25.

In de volgende twee sets kon Sneek iets meer weerwerk bieden, maar daar bleef het bij. ,,Zij verslapten geen moment. En wij konden ook niet hetzelfde brengen wat we in ons laatste thuiswedstrijd tegen hun wel konden”, zei Sietske Osinga die in de derde set binnen de lijnen kwam.

Ook zij kon geen stempel drukken in de goed bezette Sneker Sporthal. Oosterhof haalde de hele trukendoos open met wissels en dubbele wissels. Het haalde weinig uit. Sliedrecht Sport hield de druk vol op de ketel. Sneek bleef in de tweede set wel dicht in de buurt, kwam net over de 20 punten, maar daar bleef het bij. In de derde set hetzelfde verhaal. Setwinst kwam geen moment binnen handbereik..

Om te voorkomen dat Sliedrecht woensdag de titel prolongeert moet Sneek het derde duel in de serie best of five winnen in Sliedrecht. Dat is een loodzware en ogenschijnlijk onmogelijke opgave na zes min of meer kansloos verloren sets op rij.

,,Vorige week waren we daar kansloos. Dat hoeft woensdag niet weer zo te zijn. We zullen top moeten zijn en als je in een flow raakt is het niet onmogelijk. We gaan er voor om ze te dwingen hier nog een keer heen te moeten", hield coach Paul Oosterhof van het met de rug tegen de muur staande VC Sneek de moed er nog in. Maar met de laatste twee duels in het achterhoofd moet je wel in wonderen geloven.