Frisian Guide Agency stoomt nieuwe gidsen klaar voor toeristenseizoen

SNEEK - Gedurende de wintermaanden heeft Frisian Guide Agency uit Sneek veertien mensen opgeleid tot allround gids voor Friesland. Dankzij een breed opgezet, intensief programma zijn zij klaargestoomd om groepen bezoekers uit binnen- en buitenland te begeleiden in de hele provincie.

In de historische omgeving van de Weduwe Joustra in Sneek kregen de nieuwe gidsen gistermiddag hun certificaat uitgereikt door cultuurwethouder Stella van Gent. In haar toespraak benadrukte zij het belang van goede gidsen om de vele culturele schatten die de provincie heeft, onder de aandacht te brengen.

Het is de tweede groep gidsen die Frisian Guide Agency aflevert. Het gidsenbureau werd in 2016 opgericht door Jeannette Ritchi, eigenaar organisatiebureau Friesland op Maat, dat bijzondere uitjes en toeristische arrangementen voor bedrijven en particulieren verzorgt in heel Friesland. Het bleek dat goede, meertalige gidsen die groepen in de hele provincie kunnen begeleiden nauwelijks te vinden waren. Zij besloot daarop om zulke gidsen dan maar zelf op te leiden. Twee jaar geleden was een eerste groep gidsen klaar.

Het bleek een welkome aanvulling van het toeristische aanbod in Friesland. Vorig jaar, tijdens Culturele Hoofdstad, nam de vraag naar gidsen sterk toe. ,,Steeds meer passagiersschepen en touringcarbedrijven weten de weg naar Friesland te vinden”, aldus Jeannette Ritchi. ,,Maar ook VVV’s en musea vragen vaker naar gidsen voor tours en stadswandelingen in de provincie. Veelgevraagde tours zijn routes langs een deel van de 11 fonteinen.”

Vorig jaar kon zij nog maar net voldoen aan de vraag naar vooral Duitstalige gidsen. Met steun van de ondernemersvereniging Ondernemend Sneek ging daarom eind vorig jaar een nieuwe groep van start.

De belangstelling om aan de cursus deel te nemen was groot. Ruim 50 mensen meldden zich spontaan aan. Daaruit werden 13 mensen geselecteerd, rekening houdend met onder andere ervaring, talenkennis en beschikbaarheid. Zij volgden een breed opgezette cursus, waarin aandacht werd besteed aan een groot scala aan Friese onderwerpen uit heden en verleden, inclusief een aantal excursies.