Mettelina als vrijwilliger naar Lesbos

SNEEK - Mettelina Baarda uit Oppenhuizen gaat als vrijwilliger helpen in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos

‘In kamp Moria op Lesbos vind je geen veilige douche, het leven is er een hel,’ vertelt Ro-La, een jonge vrouw uit Syrië. Ze vluchtte voor haar veiligheid en kwam uiteindelijk in Moria terecht. ‘Veel te weinig toiletten en geen veilige douche voor de duizenden mensen, vaak geen water. Als je al kunt douchen kom je er viezer uit dan je erin gaat.’

De schrijnende omstandigheden in kamp Moria en de aangrenzende Olive Grove waren aanleiding voor de oprichting van ShowerPower. Voor het project zijn de kosten circa € 48.000 per jaar. Om het project 5 jaar vol te houden is € 240.000 nodig. Voor uitbreiding om ook mannen en jongens een kans te geven is nog meer nodig.

ShowerPower geeft vrouwen en kinderen warme en schone douches in een huiselijke omgeving waar zij zich veilig kunnen voelen. Meer nog dan alleen een plek met een warme douche, is het huis een safe house. Men kan er even bijkomen van het vreselijke leven in het kamp. Er wordt thee geschonken, fruit aangeboden en er is oprechte aandacht voor de vrouwen en kinderen. In mei gaat Mettelina Baarda helpen in Kamp Moria als vrijwilliger.

Van dinsdag tot en met zondag is het huis geopend voor vrouwen en kinderen. In 2018 hebben er al meer dan tienduizend vrouwen en kinderen op deze veilige plek een douche kunnen nemen. In het safehuis heerst een intieme sfeer en het is er absoluut veilig. Mettelina Baarda: ,,Het is schrijnend om te zien hoe het er aan toe gaat en ik wil daar echt de basishulp geven om vrouwen en kinderen hun waardigheid terug te geven”. Voor het laten draaien van het ‘badhuis’ streeft ShowerPower steeds naar betaalbare milieuvriendelijke oplossingen.

Mettelina gaat in het kader van Shower Power van 13 tot 20 mei naar Lesbos, kamp Moria. Een bijzondere onderneming om onze medemens in nood te helpen. Mettelina gaat de vrouwen helpen uit het kamp zodat ze gebruik kunnen maken van schone douches in het safe house.

Naast de hulp in het kamp wil Mettelina diverse koffers met bh’s en (kinder)onderbroeken meenemen. In haar omgeving heeft ze vrienden en bekenden gevraagd om dit ter beschikking te stellen. Want om de vrouwen en kinderen iets extra’s te geven zijn bh’s en/of nieuwe onderbroeken erg welkom. En als de onderbroeken nog in de verpakking zit is dit helemaal mooi, dan voelt het nog meer als een cadeautje. Uiteraard is het wel belangrijk dat de bh's nog goed zijn, niet uitgelubberd

Mochten lezers een bijdrage willen leveren en bh’s en/of onderbroeken ter beschikking willen stellen, dan kan dat dagelijks na 17.00 uur ingeleverd worden bij Mettelina (Douwestrjitte 17 Oppenhuizen). Naast bh’s en nieuwe (kinder)onderbroeken kan ook worden geholpen met een financiële bijdrage. Het geld wordt besteed aan huur en onderhoud van het bestaande pand en aan renovatie, huur en onderhoud van nieuwe panden. ShowerPower voorziet in alles wat nodig is: van douches, handdoeken, een föhn en shampoo tot een kop thee met fruit na. Een bijdrage kan gestort worden op rek.nr. NL04 ABNA 0643904336 t.n.v. MR Baarda-Kuiper o.v.v. LESBOS.