Expositie ’Berookte Beelden’ Roma en Sinti

SNEEK - De expositie van Ron Glasbeek ‘Berookte beelden’ over het verleden en heden van de Roma en Sinti is vanaf 20 april te zien in galerie BAS10 aan de Suupmarkt 10 in Sneek.

In deze dagen herdenken we de afschuwelijke gevolgen voor de mensheid van de Tweede Wereldoorlog. Terecht wordt er veel aandacht besteed aan de Holocaust met specifiek de moord op het Joodse volk. Ook de zigeunerbevolking heeft toen diep geleden.

Ron Glasbeek werkzaam als beeldend kunstenaar en muzikant kreeg na zijn studie aan Minerva Groningen een diep bewogen hart voor de zigeunerbevolking in het Noorden van Nederland.Onder de titel Berookte Beelden maakte hij de afgelopen jaren grisailles en werk in kleur met als thema verleden en heden van Roma en Sinti in Europa.

Hij exposeerde dit werk onder andere tijdens de zigeunerherdenking in Herinneringscentrum Kamp Westerbork, bij de Europese Commissie in Brussel en in het Museum voor Romacultuur in Brno/Tsjechië.

Galerie BAS10 heeft hem nu gevraagd de komende weken te komen exposeren met een deel van de oorlogstaferelen en portretten van overlevers van de Holocaust, waaronder orkestleider Tata Mirando die in de oorlog onderdook bij Circus Tony Boltini.

Daarnaast zijn er ook naoorlogse taferelen uit woonwagenkampen te zien, portretten van markante hedendaagse Roma en Sinti vrouwen en nog veel meer.

De opening van deze expositie is op zaterdag 20 april 2019 om 16.00 uur en zal verricht worden door Peter Jorna adviseur voor Roma en Sinti.

Zondag 19 mei om 15.00 uur “De kunstenaar vertelt” in BAS10. Dat is tevens de dag dat het grote zigeunertransport via Westerbork naar Auschwitz/Birkenau 75 jaar geleden, wordt herdacht.