Ingezonden: trots op Hemelum

Over ingezonden stukken kan niet worden gecorrespondeerd. Zij kunnen ook niet worden teruggezonden. Anonieme inzendingen worden niet in behandeling genomen. De redactie behoudt zich te allen tijde het recht voor de stukken in te korten en houdt zich niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Trots op ons dorp

Al jaren woon en werk ik in ons dorp. Ik ben hier geboren, getogen en zeven maal verhuisd. In iedere straat woonde ik even graag. We hebben, samen met de peutertjes, 82 naar school gaande kinderen in ons dorp. Er wonen ontzettend veel jonge gezinnen. Mijn kind kan heerlijk spelen op straat zonder dat ik bang hoef te zijn voor de veiligheid, en de sociale controle is alom aanwezig. Er staan slechts zes woningen te koop waar ik uit opmaak dat iedereen hier graag woont. Ik werk in de agrarische sector. Als ik in het Zuiden van het land kom, of in het buitenland, en ik spreek mensen uit mijn sector, dan blijken veel mensen het pittoreske dorpje Hemelum te kennen. Veel mensen kennen Hemelum van onze varkensboer. Het blijkt namelijk dat het concept wat hij heeft opgericht, zeer in trek is in binnen- en buitenland. Door de innovatie op het gebied van genetica, huisvesting en het verdienmodel reist onze boer de hele wereld over om hierover te vertellen en zijn kennis te delen. Omdat de boeren die meedoen aan dit concept net iets meer mogen verdienen aan het stukje vlees, kunnen zij meer in het bedrijf investeren. Dit resulteert in sterkere dieren, minder biggensterfte en betere huisvesting. Samen met bijvoorbeeld ons klooster, het Flinkeboskje met haar mooie fairs en onze zeilschool, zet deze boer ons maar mooi op de kaart!

Toch komt ons dorp de laatste tijd steeds negatief in het nieuws vanwege uitbreidingsplannen van onze varkensboer. Enkele tegenstanders van de uitbreidingsplannen van dit innovatieve bedrijf, doen overkomen dat heel Hemelum tegen deze uitbreiding is. Ik ben tot de conclusie gekomen dat de mensen die voor de uitbreiding zijn of geen mening hebben, gewoon niet laten weten wat ze vinden omdat ze te druk zijn met leven en genieten in onze prachtige omgeving. Dit negatieve geluid wekt veel frustratie op bij de bewoners van Hemelum, want we hebben hier ontzettend veel zzp’ers en bedrijven die zorgen voor werkgelegenheid. Als bedrijven durven investeren in de toekomst en willen uitbreiden, dan juich ik dat toe. Er is namelijk ontzettend veel werk mee gemoeid. Niet alleen de zorg voor de dieren maar er moet ook werk gedaan worden door de dierenarts, de vrachtwagenchauffeurs, loonbedrijven, installateurs, de adviseurs, bouwbedrijven en nog veel meer. Dit zorgt er mede voor dat wij als jonge gezinnen inkomsten hebben uit de regio, onze rekeningen kunnen betalen en boodschappen kunnen doen bij de plaatselijke supermarkt in Bakhuizen en de schoenenwinkel in Balk. Dit is alleen maar gunstig voor het woonplezier en de leefbaarheid in het dorp.

Nu las ik vorig week in de krant dat zelfs een tiener werd ingezet om haar mening te geven voor politiek gewin rondom de uitbreiding van de varkensstal. Nu is het voor een volwassene al lastig om emoties uit te schakelen en gebaseerd op feiten een goede mening te vormen. Voor een tiener is dit natuurlijk helemaal moeilijk, als je zo makkelijk beïnvloedt wordt door de naasten. Ik zou haar een advies willen geven: vraag eens lief (Sire-campagne) en kijk eens binnen bij de boer en zijn prachtige bedrijf. Geef de zeugen, die heerlijk vertoeven in een dikke laag stro, een knuffel en ontdek dat deze dieren helemaal niet zielig zijn, maar het ontzettend goed hebben. In vergelijking met veel andere bedrijven kunnen we juist trots zijn op een boer die goed voor zijn dieren zorgt.

Daarom ben ik trots op ons dorp, onze inwoners en onze ondernemers!

Hemelum, Siementje de Jager