Laatste editie Sneek op ‘e Strún brengt recordbedrag op van 35.054 euro

SNEEK De door Rotary Sneek georganiseerde laatste editie van Sneek op ‘e Strún heeft een recordbedrag opgeleverd van 35.054 euro.

Ruim 3500 wandelaars deden op derde kerstdag vorig jaar mee aan de culturele wandeling door Sneek. Enkele weken geleden werd ook de pubquiz ‘Het slimste bedrijf van Súdwest Fryslân’ afgerond. ,,Financieel zijn beide activiteiten één geheel, daarom konden we nu de finale balans opmaken”, aldus organiserende mede initiator Robert Kliphuis. Voedselbank Sneek, Speelgoedbank Friesland en zwerfdierenopvang Nomadenhof waren verguld met de cheques die ze in ontvangst mochten nemen.

Rotary Sneek organiseerde het evenement voor de 5de keer. Honderden helpers en tientallen artiesten hebben hun bijdrage vrijwillig geleverd. Dat resulteerde in € 20.018,- voor Voedselbank Sneek, € 7.518,- voor Speelgoedbank Friesland en € 7.518,- voor Zwerfdierenopvang de Nomadenhof.

In de afgelopen vier jaar waren Stichting Leergeld, Charity 4Brains, de wijkverenigingen en de Advendo Korpsen de goede doelen.

,,In al die jaren hebben we de wandelaars gevraagd om levensmiddelen mee te nemen voor de Voedselbank”, aldus Kliphuis, ,,en dat gebeurde veelvuldig. Bakwagens vol hebben de vrijwilligers opgeslagen en weer verdeeld. Daarom vonden we het mooi om dit jaar iets extra’s te doen. De Voedselbank is naarstig op zoek naar een betere locatie. Daar willen ze onder andere graag een goede diepvriescel. Dat vonden we een hartverwarmend idee”, aldus Kliphuis.

Omdat de gehele opbrengst te groot zou zijn voor 1 diepvriescel is gekozen voor nog twee andere goede doelen. Rotarian en mede initiatiefnemer van ‘de Strún’ Bram Nauta vult aan: ,,Jaarlijks ben ik bij een andere serviceclub Zwarte Piet. Daar brengen we met regelmaat een bezoek aan de Speelgoedbank. Ook daar viel op dat vele vrijwilligers zich inzetten én dat iets meer financiële armslag welkom zou zijn. Het vult ook mooi aan op de Voedselbank; iets voor de maag en iets voor de geest”. Kliphuis maakt de cirkel dan nog rond door het derde doel te benoemen ‘de huisdieren’.

Rotary Sneek nam het besluit om na de 5de editie te stoppen met de wandeltocht. Het initiatief wordt inmiddels ook in Heerenveen, Grou, Drachten, Bolsward en een aantal andere steden/dorpen gehouden. Mede daarom is het tijd voor iets nieuws. Of dat dit jaar al zijn beslag gaat krijgen is nog ongewis.