Jong talent plaatst zich op Friese voorronde Kunstbende voor landelijke finale

SNEEK - Met het winnen van de Friese regionale voorronde van Kunstbende hebben acht creatieve jongerenacts zich gisteren gekwalificeerd voor de landelijke finale van de talentenwedstrijd, deze zomer in Amsterdam. Bijna 200 deelnemers van 13 tot en met 18 jaar uit heel Friesland namen het binnen de muren van Cultuur Kwartier Sneek tegen elkaar op in de categorieën Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater.

De eerste plaatsen, en daarmee de tickets voor de finale, werden in de wacht gesleept door: Floor Kooistra (Expo, Heerenveen), Janna Stieglis (Film, Ried), Escape (Dans, Leeuwarden), Iris Dicke (Taal, Leeuwarden), De Flora (Theater, Leeuwarden), GSTRN (Muziek, Engwierum), Berit (Fashion, Sleen) en Next Beat (DJ, Hindeloopen).

De deelnemers vertoonden hun kunsten op podia bij Kunstencentrum Atrium, Poppodium Bolwerk en in de Noorderkerk van Theater Sneek, waar in de wandelgangen fanatiek werd opgewarmd en geoefend voor de optredens. Jury’s met experts uit het veld beoordeelden de inzendingen. De top-drie in elke categorie werd beloond met uiteenlopende prijzen, waaronder masterclasses, coachingssessies, optredens, vrijkaartjes en fotoshoots.

Kunstbende wordt sinds 1991 gehouden en is bedoeld om de creativiteit van jongeren te stimuleren en talent te ontwikkelen. De Friese voorronde wordt jaarlijks georganiseerd door projectbureau Akte2 (onderdeel Cultuur Kwartier Sneek) en Keunstwurk. Voor de vijfde keer op rij was Cultuur Kwartier Sneek zondag de gastheer. De Friese voorronde trok circa duizend bezoekers.

De acht Friese winnaars komen zaterdag 29 juni uit op de landelijke finale: het Kunstbende Young Creators Festival in Westergasfabriek Amsterdam. Daar gaan zij in hun categorie de strijd aan tegen de winnaars van de andere twaalf regionale voorrondes. Voor wie ook in Amsterdam eerste wordt, liggen er mooie prijzen klaar, zoals optredens het HollandDance Festival, Mysteryland, de Zwarte Cross en Oerol of een expositie in het Stedelijk Museum Amsterdam. Daarnaast zijn alle winnaars van de landelijke finale te zien in de What’s Happening Area op Lowlands.

Bekende oud-winnaars van Kunstbende zijn onder anderen: Trijntje Oosterhuis, Janne Schra, Douwe Bob, Claudia de Breij, Martin Garrix, Stefano Keizers en Abdelkader Benali.

Manon Talman, projectleider Kunstbende Friesland: “Ik kijk terug op een zeer succesvolle editie met mooie winnaars. De kwaliteit van de inzendingen was hoog en de jury’s hadden het moeilijk, zeker ook die van Expo. We gaan nu met de winnaars een coachingstraject in zodat we extra goed voor de dag komen in Amsterdam.”

Uitslag Friese voorronde Kunstbende 2019

Dans

1e prijs: Escape, 15 jaar, Leeuwarden

2e prijs: Marije, 16 jaar, Stiens

3e prijs: The Message, 13 jaar, Leeuwarden

DJ

1e prijs: Next Beat, 16 jaar, Leeuwarden

2e prijs: Lizz V, 15 jaar, Makkum

3e prijs: DJ Svenergie, 16 jaar, St. Jacobiparochie

Expo

1e prijs: Floor Kooistra, 18 jaar, Heerenveen

2e prijs: Shelley Wiersma, 18 jaar, Hoevelaken

3e prijs: Jonah Kracht, 18 jaar, Bolsward

Fashion

1e prijs: Berit, 15 jaar, Sleen

Film

1e prijs: Janna Stieglis, 15 jaar, Ried

Muziek

1e prijs: GSTRN, gemiddeld 17 jaar, Engwierum

2e prijs: Annanazz, gemiddeld 17 jaar, Leeuwarden

3e prijs: Mellifluence, gemiddeld 17 jaar, Dokkum

Taal

1e prijs: Iris Dicke, 13 jaar, Leeuwarden

2e prijs: Ingrid van der Meer, 16 jaar, Gorredijk

3e prijs: Julian Rinsma, 16 jaar, Leeuwarden

Theater

1e prijs: De Flora, 16 jaar, Leeuwarden

2e prijs: Rinske Dolstra, 15 jaar, Dronrijp

3e prijs: Goochelaar Lucas, 14 jaar, Heerenveen